При работа в чужбина - прехвърляме пенсионните си права по нов ред

25.05.2021 | 12:05
по статията работи: econ.bg
Предлагането на пан-европейския личен пенсионен продукт (РЕРР) на европейския пазар се очаква да стартира през март следващата година
При работа в чужбина - прехвърляме пенсионните си права по нов ред
Снимка: под лиценза на creative commons

Предлагането на пан-европейския личен пенсионен продукт (РЕРР) на европейския пазар се очаква да стартира през март следващата година, пише в. Монитор. Кой и какви РЕРР ще предложи в България, предстои да видим. Съвсем естествено е, пенсионноосигурителните дружества да не останат безучастни към този нов продукт, предвид факта, че още от своето създаване през 1994-a техният предмет на дейност е допълнителното пенсионно осигуряване. Още повече, че те стартираха именно с предлагането на лични пенсионни продукти.

Какво точно представлява PEPP и за какви спестовни продукти става въпрос Dir.bg попита Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

"РЕРР е регламент, а не директива. Регламентът е нормативен акт, който стои над националното законодателство и е директно приложим. С него се създава обща европейска рамка за лично доброволно пенсионно осигуряване, която би била особено полезна за граждани на ЕС, които имат трудов стаж в няколко държави членки", обясниха от Асоциацията.

Идеята е да бъде създаден стандартизиран общоевропейски продукт, който да е достъпен във всички държави членки, и да позволи на хората да се възползват изцяло от вътрешния пазар (в т.ч. възможност за трансгранично прехвърляне на пенсионни права и по-голям избор на доставчици, включително в други държави от ЕС).

"Предвидените разпоредби за преносимост позволяват на вложителите да продължават да правят вноски за РЕРР, за който вече са сключили договор със своя доставчик, и същевременно да променят своето местожителство, като се преместят в друга държава членка", разясняват от Асоциацията.

Пенсионноосигурителните дружества ще могат да предлагат до шест инвестиционни портфейла. Те трябва да включват т.нар. Basic PEPP, а също така и алтернативни инвестиционни опции. Всички инвестиционни опции трябва да се създадат от доставчиците на РЕРР на основата на предвидена гаранция или техника за смекчаване на риска, осигуряващи достатъчна защита за клиентите. Базисният РЕРР трябва да бъде сигурен продукт и да функционира като инвестиционна опция. Гарантирането може да бъде или под формата на консервативна инвестиционна стратегия или инвестиционна стратегия, обвързана с жизнения цикъл.

Гаранциите по линия на инвестиционната опция трябва да покриват поне направените вноски през осигурителния период след приспадане на всички такси и удръжки. Те биха могли да покриват също таксите и удръжките, както и пълно или частично покритие срещу инфлацията.

Важно е да отбележим, че гаранцията на инвестирания капитал се дължи към момента на стартиране на изплащането или по време на самото плащане.

Институциите за професионално пенсионно осигуряване (когато предлагат РЕРР) могат да предлагат продукт с гаранции само в сътрудничество с кредитни институции или застрахователни предприятия, предлагащи такива гаранции.

Таксите и удръжките за Basic PEPP не бива да надвишават 1% от акумулирания капитал на година. При прехвърляне на клиенти между пенсионноосигурителните дружества, прехвърлящият РЕРР доставчик не е задължен да осигури капиталовата гаранция.

При прехвърляне между пенсионните компании, прехвърлящият РЕРР доставчик ще може да удържи такси, покриващи действителния размер на административните разходи, но не повече от 0.5% от паричния еквивалент на прехвърлените активи.

"Държавите членки могат да определят и по-ниски такси, ако позволяват по-чести прехвърляния. Приемащият РЕРР доставчик може да начисли единствено действителните административни и транзакционни разходи по прехвърлянето", допълват от БАДДПО.

Прехвърлянето може да се осъществява както във фазата на натрупване, така и във фазата на изплащане. Пенсионната компания обаче не е длъжна да осигури възможност за прехвърляне във фазата на изплащане, ако е отпусната пожизнена пенсия. Иначе, прехвърлянето може да се извършва след поне пет години от сключване на договора, или предишно прехвърляне.

РЕРР доставчикът може да даде право и за по-чести прехвърляния. Условията за плащане ще зависят от условията, предвидени в националната подсметка на клиента (съгласно приложимото национално законодателство). Такива национални условия могат да бъдат:

минимална пенсионна възраст;

максимален период преди пенсионна възраст, за да има лицето право да се включи в РЕРР;

условия за предсрочни плащания преди минималната пенсионна възраст, необходима за стартирана фазата на изплащане, особено в случаите на затруднение на клиента.

Пенсионните фондове трябва да осигурят една или повече от следните форми на плащане:

    Анюитети;

    Еднократна сума;

    Разсрочено плащане;

    Комбинация от изброените по-горе.

Клиентът трябва да избере формата на плащане при сключване на договора и когато пожелае да му се отвори нова национална подсметка в индивидуална партида. Формата на плащане пък може да бъде различна по различните национални подсметки на клиента.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 03.10   42 пр.н.е. – Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар – Марк Юний Брут и Касий. 1868...
Полезно от Мрежата
7sport.net