МЗХ одобри 1007 проекта за 75 млн. лева

10.06.2014 | 14:13
по статията работи: Мария Стоянова
Подходът ЛИДЕР ще е отделна мярка в новия програмен период
МЗХ одобри 1007 проекта за 75 млн. лева

Одобрени са 1007 проекта по мярка 41 от подхода ЛИДЕР от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2007 – 2013 г. Одобрените субсидии по проектите подадени от Местните инициативни групи (МИГ) към Държавен фонд земеделие са на стойност 75 млн. лева. Това стана ясно на международния семинар по ЛИДЕР, организиран от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в „Гранд хотел Варна”.

„За краткото време, с което разполагахме успяхме да изградим нужния капацитет, за да можем да развием в пълна степен подхода ЛИДЕР през следващия програмен период,” съобщи директорът на дирекция „Развитие на селските райони” в МЗХ Светлана Александрова.

Тя бе категорична, че благодарение на ЛИДЕР се мобилизира местният капацитет, за да може да се постигне разнообразяване на локалната икономика и да се преборят проблеми като безработица и обезлюдяване.

През програмния период 2007-2013 подходът ЛИДЕР покрива 800 000 души от 57 селски общини. Целта на ръководството на МЗХ е тези резултати да се подобрят драстично през следващия период 2014-2020.

За тази цел в Програмата за развитие на селските райони ЛИДЕР става самостоятелна мярка, която се очаква да има бюджет около 130 млн. евро. Ще има и разграничение на бюджетите за общините в зависимост от тяхната численост – общини с население до 15 хил. ще разполагат с до 1 млн. евро за изпълнение на стратегии, а тези над 15 хил. ще получават до 2 млн. евро.

Друга положителна промяна налагана от МЗХ е увеличението на делът на средствата за управление на МИГ от 20 на 25% от бюджета за изпълнение на стратегии. Освен това МИГ ще могат да получават авансово до 50% от средствата за управление.

В международния семинар, който продължава до 12 юни, участват представители на управляващите органи на ПРСР, членове на Местни инициативни групи и ръководители на ЛИДЕР от България, Франция, Румъния, Унгария, Италия и Гърция.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 08.09   70 г. – Тит Флавий обсажда Ерусалим. 1331 г. – Стефан Душан се обявява за крал на Рашка. 1380 г. – Московският княз Дмитрий Донски разгромява ордите на...