КЗК върна обществена поръчка за 24 млн. лева обратно към МО

21.12.2011 | 16:04
по статията работи:
Две от фирмите са с качествени акредитации и отстраняването им от проекта е било незаконосъобразно
КЗК върна обществена поръчка за 24 млн. лева обратно към МО

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) върна стартирала през 2010 година процедура по възлагане на обществена поръчка за доставка на хранителни продукти и посуда за еднократна употреба обратно към Министерството на отбраната за определяне на изпълнител.

Според Комисията по-рано през текущата година министър Аню Ангелов е прекратил процедурата по обществената поръчка по незаконосъобразен начин. Това е третото връщане на казус към военното министерство, след като по-рано това направи и Върховният административен съд.

С изпратеното до страните решение бе отменено решението на министъра на отбраната №225 от 30 август 2011 година. Преписката бе върната на ресорното министерство, за да може да се продължи процедурата от етап разглеждане, оценяване и класиране на офертите на участниците.

Откритата обществена поръчка за доставка на хранителни продукти и посуда за еднократна употреба, както и чували, е стартирала на 9 декември 2010 година. Фирмите са се борили за договори на стойност 24 милиона лева за срок от три години. Поръчката е прекратена поради становище на министерството, че "всички оферти не отговарят на предварително обявените условия от възложителя".

С решението си, КЗК потвърждава отново, че фирмите "Панда И.П." и "Чех-Йосиф Новосад" притежават валидни документи, които са признати от КЗК, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Българската служба за акредитация (БСА). Препоръчано е класиране между именно тези два кандидата, информират от пресцентъра на Комисията.

Анти-монополният орган остави без разглеждане жалбите на другите две подали оферти за участие в обществената поръчка фирми - ЕТ "Фантастика 95 - Георги Цанков" от Пловдив и ЕТ "Ес Енд Ди Корпорейшън" ЕООД, отново от Пловдив, които според комисията са отстранени правомерно.

Решението на КЗК потвърди заключенията на ВАС от 15 юли, че част от участвалите в конкурса фирми нямат право на дейност съгласно Закона за храните, т.е. нямат право да търгуват с хранителни продукти.

При други от кандидатите сертификатите по стандарти ISO 9001 и ISO 22 000 съдържат сериозни пропуски. Министерството на отбраната обаче тогава не изпълни решението на ВАС за класирането на кандидатите за обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за българската армия и не зачете становища на КЗК, БАБХ и БСА.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 28.10   312 г. – Битката на Милвийския мост: Константин I побеждава Максенций и става едноличен управител на Римската империя. 1492 г. – Христофор Колумб открива...