БНБ вдига буфера за рискови заеми от октомври 2023 г.

30.09.2022 | 06:50
по статията работи: econ.bg
Очакванията на централните банкери са за нарастване на задлъжнялостта. Ако мярката се окаже недостатъчна, може да се въведат ограничения в разпределението на печалбите на банките
БНБ вдига буфера за рискови заеми от октомври 2023 г.
Снимка: БНБ

От второто тримесечие на 2023 г. БНБ вдига антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции на 2% през четвъртото тримесечие на 2023 г., съобщиха от централната банка.

Това означава, че от всеки заем, преценен като рисков, банките трябва да заделят резерв от 2%, за да покрият евентуални загуби, ако заемът спре да се обслужва. По закон, решението на БНБ трябва да бъде обявено на банките една година преди влизането му в сила.

При вземането на това решение, централните банкери са отчели, че съотношението кредит към БВП възлиза на 89,1%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно - 32 процентни пункта, което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер, колкото е тя в момента.

Когато бъдат отчетени допълнителните индикатори, които отчитат кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими имоти, както и общото състояние на икономическата среда, перспективата се променя.

Под влияние на текущите отрицателни реални лихвени проценти и на засиленото предлагане на кредити, активността на кредитния пазар се запазва висока, смятат експертите на Димитър Радев.

Продължителните периоди на висок кредитен растеж обичайно създават предпоставки за нарастване на задлъжнялостта, като при влошаване на икономическите условия или рязко повишение на лихвените проценти по кредитите способността за обслужване на задълженията може да отслабне и да се отрази в нарастване на необслужваните кредити и на разходите за обезценки. Тази констатация допуска, че икономиката може да влезе в рецесия през идната година.

Едновременно с това, поскъпването на енергоносителите, потенциални затруднения във веригите за доставки, индиректни ефекти от забавянето на икономическата активност в основни търговски партньори и влошаването на икономическите нагласи могат да засегнат финансовото състояние и способността на кредитополучателите за обслужване на задълженията, очакват още от БНБ. Започналият процес на бързо покачване на лихвените проценти в глобален мащаб ще се отрази на финансовото състояние на кредитополучателите.

През 2021 г. БНБ повиши нивото на антицикличния буфер 1% от 1 октомври 2022 г. и на 1,5% от 1 януари 2023 г.

Заради повишената несигурност в икономическата среда налагат увеличение на нивото на антицикличния капиталов буфер на 2% от 1 октомври 2023 г. Така ще се засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките.

От БНБ предупреждават също, че ако тенденциите се запазят и рисковете се увеличат, може да се въведат ограничения при разпределението на печалбата на банките.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 13.03   1516 г. – Карл V Хабсбург е провъзгласен за първи крал на Испания. 1519 г. – Испанският конкистадор Ернан Кортес слиза на мексиканския бряг и започва поход...
Полезно от Мрежата
7sport.net