НАП следи дали декларираме всички доходи

27.04.2012 | 14:43
по статията работи: Лили Бончева
Всеки десети подава декларация по интернет
НАП следи дали декларираме всички доходи
Снимка: Sxc.hu

 

До 2 май 2012 г. предприятията и самоосигуряващите се лица подават информация в Националната агенция за приходите (НАП) за всички платени от тях доходи, различни от тези по трудови договори. По този начин НАП засича обявените от гражданите, в декларациите за облагане на доходите данни, със справките, които фирмите им предоставят. Така ако някой е получил пари по граждански договор, но не ги е декларирал пред данъчните, рискува да му бъде назначена проверка или данъчна ревизия. До момента в цялата страна са подадени 85 500 справки от работодатели, като 54% от тях са постъпили по интернет.

В справката за изплатени доходи предприятията обявяват изплатените суми по граждански договори, наеми, рента и аренда за ползване на земеделска земя, доброволно пенсионно и здравно осигуряване и др. В справката не се включват само платените доходи от трудови правоотношения; доходите от задължително социално осигуряване, както и доходите, изплатени на чуждестранни физически лица, които се облагат с окончателен данък и подлежат на деклариране от платеца на дохода.

Санкциите за непредставяне на данни за изплатени суми на физически лица, както и за посочване на неверни или непълни данни в справката са в размер до 250 лева. Глобата се налага за всяко недекларирано физическо лице, на което са изплатени доходи различни от изброените по-горе.

410 000 декларации са приети в цялата страна до края на 26 април 2012 г., допълват от НАП. От тях 41 000 са изпратени по интернет, подписани с електронен подпис, а чрез пощата с обратна разписка са пристигнали 33 000 формуляра. Също така всеки пети от клиентите на НАП е предпочел да не се среща със данъчните и е използвал алтернативен начин, за да подаде своя формуляр. Това показва статистиката за приетите декларации за облагане на доходите в края на данъчната кампания през тази година.

В последните два дни, в които ще се приемат документите, от НАП очакват още около 40 000 декларации. В последния ден офисите на НАП ще работят докато има чакащи в салоните за обслужване, обещават данъчните.

От приходната агенция предупреждават гражданите, че ако са решили да подават декларацията си в офис на НАП в последния ден - 2 май, може да им се наложи да чакат на опашки. За това от НАП съветват клиентите си да използват всички възможни начини за подаване на своите документи.

Формулярите си клиентите на агенцията могат да подадат по пощата с обратна разписка; срещу входящ номер в определени пощенски станции; по интернет, подписани с електронен подпис; както и на място в офиса на агенцията по постоянен адрес.

Консултации за попълването, декларирането и внасянето на данъци, гражданите могат да получат по телефона на информационния център 0700 18 700, на цената на един разговор от цялата страна. Повече информация за плащането на данъци и осигурителни вноски, банковите сметки и кодовете за вид плащане, е публикувана на интернет страницата на НАП www.nap.bg.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.01   383 г. – Аркадий е обявен за император на източната Римска империя. 1419 г. – Стогодишна война: Град Руан се предава на английския крал Хенри V и по този начин...