РЗС: Много хора са заплашени да останат без дом

15.07.2009 | 15:26
по статията работи: Петър Чернев
Данните в регистрите на Агенцията по вписванията се преместват по допотопен начин. Правото на частна собственост в България не се зачита, алармира лидерът на партията Яне Янев.
РЗС: Много хора са заплашени да останат без дом

Съществува реална опасност много хора да останат на улицата. За това алармирха от „Ред, законност и справедливост" по време на пресконференция, която се състоя в централата на партията.

Налице са първите случаи на измамени хора.

"Те не са виновни за това, че държавата не може да им гарантира осново човешко право - правото на частна собственост. В България частната собственост не е защитена, което е един много лош знак", обясни лидерът на РЗС Яне Янев.

Той добави, че на този етап няма да бъдат оповестявани конкретни примери, тъй като може да се създаде страшен хаос.

Според изнесените от хората на Яне Янев факти, преместването на записите от предишната информационна система на Агенцията по вписванията в новата - ИКАР, е станало некоректно и при липса на какъвто и да е контрол. В резултат на това цели вписвания в системата са били загубени. Пример за това даде нотариус Станислав Филипов, който обясни, че се е сблъсквал със случаи, в които е посочено, че даден имот няма ипотека, а това в действителност изобщо не е така.

Друг проблем, свързан с преминаването от едната система към другата, касае преместването на архива на Агенцията по вписванията. Записите в досегашната информационна система се слагат в чували, без да се извършва какъвто и да е контрол.

Документите се преместват като се разрязват книгите, в които са били правени имотните вписвания до момента и впоследствие се сканират. Като резултат от това сканиране може да се стигне до разместване на цифри и замяната на римски с арабски цифри, което може да е фатално за даден имот, обясни още Филипов.

Като резултат от всички тези нарушения всеки един запис от Агенцията по вписванията може да изчезне или да се стигне до положение, в което срещу „Описание на имота" да бъде изписано „Свободна съм за обяд", „Нали знаеш колко ми дължиш!" или "След като те вписах неправомерно, се издължи!". Това положение вече минава всякаква граница на търпимост, отчете още Янев.

"Базата на имотната мафия е хаосът в Агенцията по вписванията". Ако там се въведе ред, мафията няма да може да съществува. Главни виновници за наличието на този хаос са министърът на правосъдието и Министерският съвет", беше отчетено още по време на днешното събитие.

Според Яне Янев друг основен виновник за хаоса е изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Даниела Митева, която е трябвало да бъде уволнена от министър Меглена Тачева, а вместо това е била повишена от заместник-директор до директор на агенцията.

"Партия „Ред, законност и справедливост" няма да спре да изобличава корупционните практики на коалицията на тройната политическа мафия (бел.ред - тройната коалиция). Тя през последните четири години е безчинствала почти неуморно на всички етажи на държавното управление". Това заяви още лидерът на партията Яне Янев. Той добави, че всякакви опити да се внушава на партията, че не е редно корупцията и корупционните практики да бъдат изобличавани, са обречени на неуспех.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 12.10   1428 г. – Стогодишната война: Английската армия започва обсадата на Орлеан, продължила 7 месеца. 1492 г. – Експедицията на Христофор Колумб достига Карибските...