НАП Варна е събрала над 1,2 млн. лв. от неплатени глоби през 2011 г.

14.12.2011 | 11:27
по статията работи:
Най-много са неплатените санкции по съдебни такси, глоби и разноски по дела
НАП Варна е събрала над 1,2 млн. лв. от неплатени глоби през 2011 г.
Снимка: Econ.bg

От началото на 2011 г. принудително са събрани общо 1 222 804 лева от Националната агенция по приходите (НАП) - Варна от неплатени глоби към различни институции, информираха от пресцентъра на агенцията. За същия период на миналата година сумата е била 850 хиляди лева.

Глобите са събрани от лица, които не са платили задълженията си към органите на съдебната власт, КАТ, регионалните дирекции за опазване и контрол на общественото здраве и др.

509 хиляди лева са принудително събрани от неплатени такси, глоби и разноски по
дела, които не са внесени в законния срок по сметките на органите на съдебната власт. 115 хиляди лева са събраните глоби на КАТ от 2011 варненци. 82 хиляди лева са събрани по санкции на ДАИ, а по санкции, наложени от РИОКОЗ, са събрани 61 375 лева.

От НАП Варна уточняват официалния алгоритъм след налагане на санкция. Наложената от държавен орган глоба се внася в установения от закона срок в посочената от него сметка. След изтичане на този срок взискателите изпращат на НАП глобите и наказателните постановления, за да бъдат предприети действия от приходната агенция за събирането им. Ако и след изпратените покани и уведомления за доброволно внасяне на дължимите суми гражданите не заплатят глобите, публичните изпълнители пристъпват към принудително им събиране.

23 629 варненци са поискали удостоверения за наличие или липса на задължения. При издаването им е направена проверка на всеки потребител за това дали има неплатена към институция глоба. При установяване на такава клиентът има два варианта - да се издължи, преди да получи удостоверението си, или задължението му да бъде вписано в документа.

Удостоверения за платени данъци се изискват при участие в обществени поръчки, при банкови кредити, при издаването на лицензи и разрешения, както и в много други случаи.

От агенцията апелират гражданите да внасят в срок просрочените глоби, за да не се стига до прилагането на крайни мерки - запор на заплати и банкови сметки на санкционираните лица.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 15.09   608 г. – Свети Бонифаций IV става папа. 668 г. – Римският император Констант II е убит в банята си от заговорници. 921 г. – Света Людмила Чешка е убита...