ЕРП-тата са „икономисали“ 818 млн. лева от дейността си за 5 години

14.05.2014 | 15:45
по статията работи: Георги Велев
2690 нарушения откри ДКЕВР с одитите си в ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про. Рано е да се говори за отнемане на лицензиите на компаниите
ЕРП-тата са „икономисали“ 818 млн. лева от дейността си за 5 години

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е констатирала 2690 нарушения при направения цялостен одит на трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, EVN и „Енерго-Про“. Това обясни на пресконференция днес председателят на ДКЕВР Боян Боев.

По думите за периода 2008-2012 г. допълнителните приходи на ЕРП-тата са били за 220 млн. лева повече от одобрените. В същото време дружествата са увеличили своите административни разходи с 625 млн. лева за одитирания период, обясни още Боев. По думите му административните разходи на компаниите са били свързани с консултантски услуги, мениджърски разходи и други услуги, предоставени на свързани лица.

Така се получава, че в за одитирания период неправомерно отчетените от трите дружества разходи са за 818 млн. лева. Боев обясни, че тези разходи не са били използвани за инвестициите в мрежата.Нарушенията са в четири основни посоки – отчитане на електромерите, в качеството на доставяната електроенергия, технологичните разходи и възлгането на външни услуги.

„Първоначално бяхме провокирани от статистиката на жалбите на българските граждани, защото ДКЕВР е независим регулаторен орган, който гарантиран енергийната сигурност на страната.“ Така обоснова процедурата Боев днес. По думите му одитите са доказали, че изключенията са се превърнали в порочна практика. За пример той посочи възлагането на обществени поръчки на компаниите майки. Те от своя страна също не обявяват обществени поръчки, а директно се договарят с подизпълнтели. Това дава възможност за изтичане на значителни средства към трети лица, каза Боев.

Най-голям брой са нарушенията при отчитането на електроенергия. Там констатациите са, че вместо за 31 дни електроразпределителните дружества са отчитали клиентите на по-дълъг период от време, което увеличавало фактурите за населението. Нарушения има и при качеството на доставяната електроенергия – доставките не отговарят на стандартите по БДС, обясни Боев.

Той даде и пример с енергийната компания ЧЕЗ. При направени 33 проверки на качествотo на електроенергията пет от тях са били манипулирани от страна на дружеството. При останалите 28, 15 от тях са свързани с некачествена услуга. Това е над 50% от проверките за качество, обясни Боев. При EVN нарушенията в тази посока са 64%, а при „Енерго-Про“ в 57% от направените проверки.

Според председателя на ДКЕВР големи нарушения има и при разглеждането на жалбите на потребителите. Така например дружеството EVN проблеми има при 34% от разгледаните жалби. Комисарите от ДКЕВР са направили 314 проверки и са открили 108 нарушения. При ЧЕЗ от 310 проверки нарушенията са едва 29. Комисарите са открили и 139 нарушения от 729 провеки на жалби в дружеството „Енерго-Про“.

Наред с това ДКЕВР разгледа и анализ на одитните екипи, направили проверка на финансовите резултати на дружествата в периода 2008-2012 г. Според Боев резултатът от този анализ показва, че дружествата са отчели 212 млн. лева повече приходи от утвърдените от ДКЕВР. В допълнение те са имали много по-малко признати технологични разходи от заложените в регулаторната рамка. В резултат на това дружествата са икономисали общо 405 млн. лева. Въпреки икономиите от 605 млн. лева дружествата не са отчели по-висока печалба, а са ги използвали за увеличение на административните си разходи, включително и към трети лица.Това рефлектира върху обявената печалба от компаниите и съответно върху неплатен дивидент на акционерите и невнесен корпоративен данък. Припомняме, че в одитирания период в дружествата имаше и представител на държавата, която контролираше 33% от акциите в компаниите. 

„Всички дружества са работили по сходен начин“, коментира Боев. Така неправомерно отчетените от трите дружества разходи за периода са за 818 млн. лева. Под „неправомерно“ Боев обясни, че това е така, „защото разходите са направени в нарушение на регулаторната рамка“. 

Ако някои от тези разходи не бяха увеличени цената на електроенергията можеше да е друга, коментира Боев. В момента комисията ще търси механизъм, за да разбере как тези икономии биха се отразили в цялостния баланс на цената на електроенергията, обясниха още от ДКЕВР. 

Друга част от нарушенията са свързани с необявяването на обществени поръчки. От докладите на одиторите стана ясно, че поръчките се превъзлагат на свързани лица, най-често на холдинга-майка. Той от своя страна възлагат поръчките без процедура по ЗОП и директно се подписват договори с изпълнителите. 

За всяко нарушение – отделен акт

За всяко от 2690-те нарушения ДКЕВР ще издаде отделен акт за административно нарушение на дружества. Очаква се актовете да бъдат оформени в рамките на две седмици. След това съответното дружество ще има срок от три дни, за да върне отговор за всяко едно от нарушенията. След представяне на възраженията, те ще се разгледат в работна комисия в ДКЕВР и за тези, които се смятат за основателни, ще бъдат издадени наказателни постановления. По думите на Боев този процес ще отнеме поне месец-месец и половина.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...