ЕИБ може да финансира газовата връзка между България и Гърция

19.03.2015 | 13:10
по статията работи: Мина Стойчева
Европейската банка подготвя отпускането на средства у нас по плана "Юнкер" през 2015 г.
ЕИБ може да финансира газовата връзка между България и Гърция
Снимка: Wikipedia.org

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) може да инвестира средства в изграждането на газовата връзка между България и Гърция. Това стана ясно по време на пресконференция на финансовата институция в София.

„Сред приоритетните проекти на ЕИБ за 2015 г. са газовите връзки в Европейския съюз. Можем да дадем пример с тази между България и Гърция, която би могла да бъде финансирана от банката“, коментира зам.-президентът на финансовата институция Ласло Бараняй.

Той посочи, че към момента от ЕИБ финансират 20 активни проекта у нас по инициативата Jaspers, която е партньорство между Европейската комисия (ЕК), ЕИБ, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и немската Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). Към тези проекти влизат и изграждането на магистрала „Струма“ и довършването на магистрала „Хемус“.

По думите на Бараняй през настоящата година ЕИБ ще финансира проекти в България по плана „Юнкер“ и по стратегията на Европейската комисия (ЕК) „Европа 2020“. „Планът „Юнкер“ е новият инвестиционен план на Европейския съюз. На този етап все още дискутираме по какъв начин ще успеем да го въведем и да финансираме проектите по него. В средата на годината предстои Европейския парламент (ЕП) да го приеме официално и да започнем да работим по него“, обясни още той.

Бараняй посочи, че сред приоритетите на ЕИБ за България през 2015 г. е въвеждането на нови финансови инструменти, свързани с програмите за периода 2014-2020 г. По неговите думи финансовата институция ще продължи да акцентира върху подкрепата на малки и средни предприятия, както и по проекти, свързани с околната среда и селското стопанство.

„С приоритет ще бъдат проектите свързани с енергийна ефективност“, разясни Бараняй. „Заедно с това под внимание ще се вземат такива, отнасящи се до околната среда – проекти за отпадъчни води, както и такива, свързани градския транспорт – тук може да се включи внедряването на дигитална система за управление на трафика в София, допълни той.

Зам.-председателят на ЕИБ посочи, че кредитирането в България от страна на финансовата институция през 2014 г. е нараснало рекордно със 126% за разлика от 2013 г. Така през миналата година е достигнало размер от 610 млн. лв. от 270 млн. лв. за предходната.

Ласло Бараняй твърди, че голяма част от финансирането на ЕИБ в България е насочено към отпускането на заеми на малки и средни предприятия. За периода 2010 – 2014 г. кредитите за тези фирми представят 49% или 656 млн. евро от общия размер на кредитирането у нас. След това с 26% или с 350 млн. евро се нарежда финансирането на проекти в областта на транспорта и телекомуникациите.

През 2014 г. ЕИБ отпусна заем от 500 млн. евро за съфинансиране на приоритетни проекти, съвместно с фондовете на ЕС за програмния период 2014 - 2020 г., като то е насочено към оперативни програми в областта на транспорта и околната среда“, посочи още Бараняй.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 20.06   451 г. – Битка на Каталаунските полета: Войските на римския военноначалник Флавий Аеций спират ордите на хуна Атила. 840 г. – Руан е нападнат от викингите,...