РЗС не одобрява данъка върху финансовите транзакции

27.05.2012 | 17:33
по статията работи: Лили Бончева
От партията на Яне Янев заявяват, че общоевропейския данък "обслужва раздутата брюкселска бюрокрация" и призовават ГЕРБ да му се противопостави

 

"Политическият съвет на партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС) определя въвеждането на общоевропейския данък върху финансовите транзакции (FTT) като опасен прецедент в историята на Европейската общност. Aко бъде приложен на практика този данък ще доведе до налагането и на други данъчни тежести за гражданите на ЕС, и ще отвори път за масова релокация на финансовите операциии". Това се казва в становище на партията, изпратено до медиите.

"Като дясно консервативна партия ние определяме поведението на европейските депутати, подкрепили въвеждането на общоевропейския данък, като безотговорно и опасно за финансовата стабилност на ЕС. Това само по себе си ще доведе до забавяне на икономическия растеж, увеличаване на пазарната нестабилност и ще открие възможността за ЕК да увеличи вместо да намали и без това огромния си бюджет и административни разходи", допълват от партията на Яне Янев.

Припомняме ви, на 23 май Европейският парламент гласува свое становище, в което се казва, че предложеният от Европейската комисия данък върху финансовите сделки (FTT) трябва да бъде направен така, че да обхване максимален брой пазарни участници и избягването му да бъде неизгодно.

В становището евродепутатите призовават също приемането на данъка да не бъде блокирано, дори ако само някои от държавите-членки застанат зад него. Данъчните ставки, предложени от ЕК (0,1% за акции и облигации и 0,01% за деривати), са подходящи според европейските депутати.

Законодателното предложение за FTT на ЕК бе представено в края на 2011 година. Според последното проучване на Евробарометър 66% от гражданите на ЕС подкрепят подобен данък.

РЗС споделя напълно позицията на Европейските консерватори и реформисти, че историята не познава случай, в който вдигането на данъците да е довело да стимулиране на растежа. "Данъкът върху финансовите транзакции ще се отрази най-сериозно на крайните потребители и клиенти. Няма логика в момент, в който банките се нуждаят от допълнителна ликвидност, да се изземва ресурс от финансовия сектор. Явно целта на ЕК е по този начин да осигури допълнителен финансов ресурс за и без това раздутата и неефективна брюкселска бюрокрация", правят извод от РЗС.

Партията казва, че приема FTT като част от безуспешните усилия на леви и либерални фракции в Европарламента да вменят допълнителни правомощия на ЕС за увеличаване на неговия финансов ресурс. "Ние считаме, че бюджетът на Общността се нуждае от диета, а не от допълнително захранване", допълват от РЗС.

Обнадеждаващо е, че съгласно установените процедури въпросите за данъчното облагане могат да влязат в сила единствено при абсолютен консенсус от страна на правителствата на 27-те държави членки.

РЗС призовава правителството на ГЕРБ "да прояви смелост и национално отговорно поведение по подобие на британския министър-председател Дейвид Камерън и да се противопостави на поредното недоразумение в общоевропейската политика".

-------------

Ето какво още казаха евродепутатите със своето становище по FTT от 23 май:

По‑широк обхват

Със становището си ЕП добави към предложението на Комисията допълнителен "принцип за място на емитиране", според който финансовите институции, разположени извън зоната на FTT, също ще бъдат задължени да плащат данък, в случай че търгуват ценни книжа, които първоначално са издадени в рамките на зоната.

Така например сделки с акции на компанията "Siemens", първоначално издадени в Германия и търгувани между финансови институции, базирани съответно в Хонконг и САЩ, ще бъдат обект на новия данък. Според предложението на Комисията подобни транзакции биха попаднали извън обхвата на данъка, тъй като се осъществяват от финансови институции, намиращи се извън зоната на FTT.

Предложеният от Комисията "принцип на установяване" също е запазен. Според него акциите, издадени извън ЕС, но търгувани впоследствие от поне една институция, установена в рамките на зоната, ще бъдат включени в обхвата на данъка.

Борба с данъчните измами

Резолюция вдига залозите и прави избягването на FTT потенциално много по‑скъпо, отколкото плащането му. Вземайки за пример подхода за облагане с таксови марки във Великобритания, текстът свързва правото на собственост на дадена ценна книга с плащането на данъка. Ако плащането на данък бъде избегнато по някакъв начин, собствеността на ценната книга няма да бъде гарантирана. При сравнително ниската стойност на FTT, рискът от загубата на право на собственост би надвишил значително всяка потенциална "печалба" от избягването му.

Териториален обхват

Ако не е възможно данъкът да се въведе на цялата територия на ЕС от самото начало, трябва да бъде предвиден вариант за засиленото сътрудничество, се казва в резолюцията. Въпреки това, в нея се признава, че въвеждането на данъка в ограничен брой държави-членки може да доведе до подкопаване на единния европейски пазар и че следва да бъдат предприети мерки за предотвратяването на това.

Пенсионните фондове

В ЕП постъпиха предложения от различни депутати за въвеждане на изключения. Най‑същественото изключение, което фигурира в текста на резолюцията, касае пенсионните фондове, чиито финансови сделки ще останат извън обхвата на данъка.

 Други важни елементи

- Становището не предвижда приходите от FTT да бъдат прехвърляни в бюджета на ЕС. Според него в случай, че те бъдат преведени в бюджета на ЕС, това ще доведе до намаляване на националните вноски с 50%. 

- Становището поддържа предложения от ЕК: до 31 декември 2013 г. държавите-членки да приемат необходимите закони и на 31 декември 2014 г. данъкът да влезе в сила.

- Становището поддържа първоначалното предложение за освобождаване на сделки, извършени на първичния пазар (т.е. закупуване на ценни книжа от емитента, когато тези ценни книжа се предлагат за първи път на пазара). Това ще гарантира, че инвестициите от полза за реалната икономика няма да бъдат облагани.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 15.09   608 г. – Свети Бонифаций IV става папа. 668 г. – Римският император Констант II е убит в банята си от заговорници. 921 г. – Света Людмила Чешка е убита...