БВП за второто тримесечие с 2% годишен ръст

06.09.2011 | 11:41
по статията работи:
Аграрният сектор, строителството и търговията имат отрицателен принос в добавената стойност. Това показват данните на НСИ
БВП за второто тримесечие с 2% годишен ръст

Произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие на 2011 година възлиза на 18 804 млн. лева по текущи цени.

На човек от населението се падат 2 511.6 лева от стойностния обем на показателя. При среден за тримесечието валутен курс от 1.3587 лева за щатски долар, БВП възлиза на 13 839.8 млн. долара и съответно 1 848.5 долара на човек от населението. Преизчислена в евро, стойността на БВП възлиза на 9 614.3 млн. евро, като на човек от населението се падат 1 284.1 евро. Това става ясно от публикувани днес предварителни данни на Националния статистически институт за второто тримесечие.

Сезонно изгладените данни показват растеж от 0.3% през второто тримесечие на 2011 година спрямо предходните три месеца. В същото време отчетеният растеж на годишна база спрямо същия период на миналата година е 2 на сто.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2011 г. възлиза на 16 290 млн. лева по текущи цени.

Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 2.3 процентни пункта през второто тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година и достига до 33.4 %. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, е 60.8 %, което е с 3.4  процентни пункта по-малко спрямо съответния период на предходната година. Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката се увеличава с 1.1 процентни пункта и достига до 5.8 % през второто тримесечие на 2011 година.

Тримесечни изменения

През второто тримесечие на тази година спрямо първото, брутната добавена стойност в икономиката нараства с 0.6%.

Според предварителните данни за вторите три месеца крайното потребление бележи ръст с 0.5%. Бруто капиталообразуването в основен капитал отбелязва ръст с 3%. През второто тримесечие износът на стоки и услуги намалява с 1.3%, а вносът отбелязва нарастване с 0.8% спрямо предходното тримесечие.

Годишни изменения

На годишна база спрямо вторите три месеца на 2010 г. брутната добавена стойност нараства с 1.5% . Динамиката й се определя основно от регистрираните ръстове в индустрия със 7.7%, професионални дейности, научни изследвания, административни и спомагателни дейности с 8.6% и други дейности в икономиката с 13.2%. Аграрният сектор, строителството, търговията, транспортът и хотелите, здравеопазването и образованието имат отрицателен принос в добавената стойност и отчитат намаление през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж има износът на стоки и услуги от 12.2%, вносът на стоки и услуги, бруто капиталообразуването в основен капитал и индивидуалното потребление, които се увеличават съответно със 7.5, 8.4 и 1.4%. Колективното крайно потребление отчита спад спрямо съответното тримесечие на предходната година с 1.3%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 01.08   527 г. – Юстиниан I става самостоятелен владетел на Източната Римска империя. 902 г. – Арабите, оглавявани от династията Аглабиди, завладяват последната...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net