КЗК не откри проблеми на пазара на туристически услуги

10.08.2011 | 13:59
по статията работи:
Антимонополният орган прие секторния анализ на конкурентната среда в сектора. Комисията е установила силната ценова еластичност на хотелиерския продукт
КЗК не откри проблеми на пазара на туристически услуги

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прие секторен анализ на конкурентната среда в сектор "Туризъм". Документът изследва пазара на предлагане на хотелиерски услуги от различните категории хотели за периода 2006-2010г. по видове туризъм: морски, спа, планински/ски, бизнес/културно-етнографски-исторически.

В процеса на проучване са били разгледани характеристиките на пазара, търсенето и предлагането на хотелиерските услуги, динамиката на цените и пазарните дялове на хотелите в съответните общини, сегментирани по категории и видове туризъм, договорните отношения между хотелиери и туроператори; ролята на браншовите организации в сектора и др.

С оглед на особеностите на пазара и предоставената информация от анкетираните страни, Комисията е установила силната ценова еластичност на хотелиерския продукт и същественото значение на туроператорската дейност по отношение на реализацията му при някои видове туризъм.

Отчетената динамика на цените отразява промените в икономическа обстановка, която паралелно с изградения леглови капацитет и съответното свръхпредлагане представляват едни от основните предизвикателства за сектора, коментират от антимонополния орган.

В хода на анализа са били разгледани някои договорни клаузи между туроператори и хотелиери, които биха могли да породят негативен ефект върху конкуренцията. С оглед събраните по производството доказателства като цяло в сектора към този момент не се открояват характеристики или обстоятелства, които биха били предпоставка за възникването на антиконкурентно поведение.

Комисията обръща внимание, че някои разгледани практики, свързани с ролята на браншовите национални и регионални сдружения в определянето на ценовата политика в сектора, биха могли да надхвърлят стандарта за приемливо и полезно сътрудничество, според разпоредбите на ЗЗК.

За настоящия анализ КЗК е използвала информация, предоставена от анкетираните хотелиери и общини; Министерство на икономиката, енергетика и туризма; Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА); Българска туристическа камара; Съюз на собствениците - Слънчев бряг; СНЦ "Тур клуб Ремарк"; Сдружение на хотелиери, ресторантьори и търговци - Чепеларе; Българска Асоциация за алтернативен туризъм и Българска Асоциация на туристическите агенции.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...
Полезно от Мрежата
7sport.net