Кой за какво гласува?*

23.10.2011 | 12:21
по статията работи:
Политическите лица на деня и част от кандидатите за президент и кметове вече пуснаха своите бюлетини. Кой какво коментира след като упражни правото си на глас
Кой за какво гласува?*

*Информацията е актуализирана в 19:30 часа

Използвана е информация на БГНЕС, Агенция "Фокус", Дарик радио и БТА

Днес у нас се провеждат избори за президент и вицепрезидент и местни органи на управление.

Политическите лица на деня и част от кандидатите за постовете вече пуснаха своите бюлетини. Кой за какво гласува и какво коментира?

Бойко Борисов: Доволен съм от високата избирателна активност

"Доволен съм от високата изборна активност и от доверието на хората към нашата партия. Българите гласуват за своето европейско развитие и за реформите". Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след като гласува в 78-мо СОУ "Христо Смирненски" в Банкя малко преди 19 часа днес, непосредствено след срещата на върха в Брюксел, в която той участва.

Хората разбират това, което сме направили и това, което предстои да се направи. Огромна работа ни предстои, отговорността ни е двойна, няма еуфория.

Премиерът Борисов се спря на политическата ситуация в съседна Гърция. Според него следващото поколение там ще трябва да полага огромни усилия, да заплатят този хубав живот, който са живели, затова, че са вземали толкова големи заплати, а са имали по-малка производителност.

"Българите са известни с това, че си гледат децата и внуците", каза още Борисов. "Прекланям се пред нашите пенсионери, които са най-бедните в ЕС, които и те оценяват това, което правим за бъдещата стабилност на страната", каза още българският премиер. Трябва да сме много по-отговорни през следващите месеци, повтори той. "За мен беше много важен първият тур", каза Борисов.

Той допълни, че сега всички опоненти са разбрали, каква услуга са му направили. "Разбраха колко силен ми беше ангажиментът към държавата. "Надявам се, че ако има отговорна политическа класа, да оцени това, което сме поели като упреци", каза още българският министър-председател.

Меглена Кунева: Моят избор се състои от две думи - вярвам ви

От вълнение, след като чака на дълга опашка около 20 минути, в 43-та секция на Националната природо-математическа гимназия независимият кандидат за президент Меглена Кунева забрави попълнената от нея бюлетина за президентските избори в тъмната стаичка.

Преодоля вълнението и се върна, за да си я вземе, след което гласува. По време на гласуването с нея бе и нейният съпруг финансистът Андрей Пръмов.

"Моят избор се състои от две думи - вярвам ви". Това бяха първите думи на Кунева пред медиите. "Вярвам на хората, които са зрели, които могат да правят избор, вярвам на всички българи - с тази мисъл гласувах", подчерта тя. Хубаво е, когато изборите са празник, когато има какво да избираме, когато има за какво да мечтаем", продължи Кунева.

"Беше една прекрасна кампания, с много срещи, с много положителни емоции и с прекрасни хора, които срещнах", добави независимият кандидат за президент. "Благодарна съм за всеки ден от тези 9 месеца, безрезервно вярвам на хората", поясни Кунева.

Тя се надява на висока избирателна активност и припомни за времето отпреди 1989 година, когато българите не са имали възможност реално да избират.

Росен Плевнелиев: След като гласувах, отиваме на кино с децата

"Ако има нарушения в изборния ден, очаквам изпълнителната власт да действа по правилата и безкомпромисно". Това заяви кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев, след като гласува в Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

"Гласувах с мисъл на добро в сърцето, на силна мотивация в ума, че знам какво трябва да се направи за България, така че да бъдем достоен член на Европа и света и така че да се възползваме максимално по европейските правила от европейската солидарност", каза Плевнелиев. Той дойде да гласува рано сутринта сам, защото по това време съпругата му била заета с приготвянето на закуската за трите им момчета.

"С децата днес ще ходим на кино, искаме да гледаме комичния филм с мистър Бийн. Ще правим и всичко, което това хубаво време ни позволи - да караме колела, да се разхождаме и от 18:00 сме отново в екшъна на президентските избори", заяви той.

"Българските политици трябва да гарантират стабилността, за да можем да минем по разумен и достоен начин през кризата, българските политици също така трябва да направят така, че тежестта на кризата да се балансира по разумен начин между различните групи. Трябва да запазим стабилността, защото без нея България ще страда", каза още Плевнелиев.

Според него външната политика на България трябва да се икономизира: "Имаме какво да възстановим като позиция в страни като Япония, Южна Корея и страните от бившия Съветски съюз". Плевнелиев е убеден, че ако има референдум в България, той трябва да бъде много добре обоснован, за да може българите да направят съзнателен избор, т.е гражданите трябва да имат всички предварителни анализи и данни на експерти и да са ги разбрали.

"Не може да има референдум просто за това, че някой политик е решил, че той трябва да бъде удобно извинение", коментира той. За него темата за референдум, която е важна, е темата за енергетиката генерално. "Енергетиката на България не е само голям шлем, тя е преди всичко енергийна ефективност и газови връзки с всички други държави, за да не може никой повече да ни спре кранчето", каза още Плевнелиев днес. Той обаче е на мнение, че не може да има референдум за шистовия газ, без да се знае изобщо има ли такъв в нашата страна. "България трябва да се научи да прави референдуми", твърдо вярва кандидатът за президент на ГЕРБ.

Ивайло Калфин: Гласувах за това България да върви напред

"Гласувах за това България да е обединена, да има кауза, да върви напред. Гласувах за тези, които навършват 18 години, за да живеят в България, която е европейска държава, модерна и демократична". Това каза кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин, който гласува в 28-о СОУ „Алеко Константинов" в кв. „Красна поляна". Калфин гласува заедно със съпругата си.

Той изрази надежда изборният ден да мине спокойно. "Всички подготовки дадоха основания за доста притеснения. Надявам се те да бъдат опровергани в изборния ден. Не са лесни изборите. По-сложни са отколкото друг път. Изключително много съжалявам, че българите в чужбина нямаха възможност да гласуват достатъчно свободно. Беше отнето правото на гласуване на много наши сънародници", коментира Калфин.

"Изборните резултати ще бъдат ясни довечера. Участвам, за да победя на тези избори и очаква българският избирател да покаже, че България има нужда не от конфронтации и разделения, а от единна кауза. Оптимист съм", каза още кандидатът за президент.

Румен Христов: Гласувах за променена България

Кандидатът на Съюза на десните сили за президент Румен Христов се надява активността на вота да е над 50 на сто. Той пусна бюлетини в столичното Второ СОУ в ж.к. "Бъкстон", заедно със съпругата и дъщеря си.

"Гласувах за променена България, която се надявам след пет години да бъде по-богата, по-спокойна, по-справедлива и по-достойна държава в ЕС. Гласувах за това нашите деца да имат възможност да се реализират в България, да останат тук, а не да пътуват на Запад, да бъдат при нас - техните родители и да се радваме на внуци", каза Христов.

„Много бих искал избирателната активност да бъде висока. Който и да бъде избран, е добре да бъде избран с по-висока избирателна активност, за да се чувстват и той, и всички кандидати за кметове и общински листи сигурни, по-легитимни", подчерта кандидатът за президент.

Попитан дали объркванията в избирателните секции ще разколебаят избирателите да гласуват, той отговори: „Не, хората, които са решили да гласуват, ще гласуват. Надявам се да бъдат повече от 3,5 млн. Нека всеки да вземе нещата в свои ръце, да определи съдбата си, а да не се сърдим после, че не харесваме управниците, а пък не сме били на гласуването. Хубаво е всички да гласуват, всеки за неговия кандидат".

Волен Сидеров: Българският народ ще удари здрав шамар на управляващата партия

"Днес българският народ ще удари здрав шамар на управляващата партия ГЕРБ, която похарчи повече от 50 милиона, за да купи тези избори и да наложи на българския народ една несъстоятелна фигура за президент". Това каза кандидатът за президент на „Атака” Волен Сидеров, след като упражни правото си на глас в сградата на Първа частна математическа гимназия.

„Днес българският народ ще удари шамар също така на медийносоциологическата мафия, която по един изключително подъл антинационалистически и антибългарски начин класира кандидатите за кметове и за президенти в няколко отбора - А и Б още предварително. По този начин на практика искаше да подмени вота, аз мисля че това няма да стане", каза Сидеров.

На въпрос как би коментирал избирателната активност, Сидеров отговори че не може да се направи реална преценка от изминалите няколко часа от изборния ден. По думите му избирателната активност е нормална. "Важна е не толкова тази активност, колкото деформацията на вота, колкото купуването, направено от управляващата партия, най-вече със страшно много пари - 50 млн. лева. Точната сума ще излезе в най-скоро време, както заговорът на медии и социолози - купени, поръчкови", допълни кандидатът за президент. Сидеров каза че според него няма проблеми с процедурата на гласуване и бюлетините.

"Тук, в коридорите на училището не може да разберете какво ще стане когато започнат да се броят бюлетините, или когато агенцията за обработка на информацията – държавна, под абсолютното подчинение на управляващата партия, когато започнат да подменят резулати, така че да си нагласят нещата", коментира още той.

Сидеров заяви, че вниманието на журналистите трябва да бъде насочено в задкулисието, където ще се броят бюлетите, и ще се изчисляват резултатите, защото там е опасността. "Всяко тайно нещо, става явно, пише в Евангелието. И това ще стане явно. Тези избори ще бъдат опорочени най-вече от управляващата партия, както и от нейните партньори БСП и ДПС, защото те играят заедно по места за общинските избори, играят срещу единствената алтернатива в лицето на националистите", заяви Сидеров.

Атанас Семов: Гласувах за това моето дете да живее и расте в България

"Гласувах за това моето дете да живее и расте в България и всички български деца да останат тук, а някои от тези, които са отишли да учат и да работят навън - да се върнат". Това заяви кандидатът за президент на РЗС Атанас Семов, след като гласува в 8-мо СОУ "Васил Левски".

"Казвам това, защото вярвам, че както след Освобождението българският народ намери сили и мъдрост да направи най-модерната в Европа Търновска конституция, така и сега ще имаме сили да направим новата най-антикорупционна Конституция в Европа", добави Семов. Според него големият въпрос на тези избори е не кой ще представлява България, а какво ще представлява страната ни.

"Убеден съм, че у нас има натрупано критично мнозинство на недоволство от прехода и на силно желание България да стане пълноценна европейска държава не само чрез промяна на лицата, но и чрез промяна на правилата", заключи той. Семов дойде да гласува със своята съпруга Красимира, със сина си Марко и седеммесечната си дъщеря Йоана.

Красимир Каракачанов: Гласувах за това България най-накрая да стане нормална държава

"Гласувах за това България най-накрая да стане нормална държава". Това коментира кандидатът за президент на ВМРО Красимир Каракачанов минути след като упражни правото си на глас. Каракачанов прогнозира избирателна активност от 50% на изборите днес.

Ето какво още каза той: "Гласувам за това България най-накрая да стане нормална държава, а не държавата в която се раждат най-малко българи, мрат най-много хора, държавата, която не знае накъде върви, по какъв начин да постигне някакви цели. Гласувах за това да има сериозна демографка политика, защото ние като нация изчезваме, за това монополите да не продължават да ни бъркат в джоба, да ни крадат и за това да престанат олигарсите и политиците да мислят, че сме овце, които могат да купят или да манипулират чрез платените от тях медии. Избирателната активност до към 11 часа е по-ниска от други години. Със сигурност ще има изненада, убеден съм, че управляващите ще бъдат грозно наказани, защото се държаха брутално, нахално, смятаха, че могат с евтин пиар, с пари и с натиск да спечелят вота на хората и мисля, че ще бъдат наказани за това".

Павел Чернев гласува за утрешния ден на България

Кандидатът за президент, издигнат от „Партия за хората от народа” Павел Чернев упражни своето право на глас в избирателна секция № 18 в 35 СОУ, което се намира в столичния район „Лозенец”.

Чернев заяви, че е гласувал за бъдещето на хората от народа и утрешния ден на България, съобщиха от предизборния му щаб.

Алексей Петров: Гласувам за края на Бойко-Борисовщината

Кандидатът за президент Алексей Петров заяви, че гласува за края на Бойко-Борисовщината и партийните клики.

По думите му сегашното управление е обрекло хората на бедност.

"Очаквам да се постави ново начало след 22 години грабеж", допълни Петров. Кандидат-президентът заяви още, че едва ли ще остане в НДК довечера, заради "сценария, подреден от Бойко Борисов за изборната нощ".

------------------------------

Георги Първанов: На приемника ми няма да му е чак толкова трудно

"В тази кампания видях, че отидохме по-далеч от характерните дискусии с предизборен характер. Отидохме до едни препирни, до въпроси, които отдавана трябваше да са решени в съзнанието на нацията". Това каза президентът Георги Първанов след гласува в 28 СОУ „Алеко Константинов" в столичния кв. "Красна поляна".

"За местната власт ми се иска да има повече възможности да оперира не само с оглед на собствените си средства, но и със средствата на еврофондовете, да могат наистина да влязат в ролята и в очакванията, които имат хората към всеки един от тях", коментира държавният глава.

„На приемника ми няма да му е чак толкова трудно по силата на това, че за 20 години президентската институция макар и млада институция на фона на развитието на останалите, но във всички случаи тя доказа себе си като една стабилна институция и следващият президент, който и да е той, ще може да наследи подобна стабилност - авторитет, който надявам се да запази", заяви Първанов.

Той отбеляза, че многократно е давал своята самооценка. „Това, че бях единственият президент и единственият български политик на централно ниво с втори мандат си е форма на оценка. Големите оценки ги дава историята. След "Дондуков" 2 в жизнен план ще се върна в квартала си, а от там нататък - нека да си събера мислите. В книгата, която съм написал „Отчетът на президента" има много препоръки и отчет за несвършената работа и за грешките, които съм допуснал. Надявам се президентът и екипът му да прочетат внимателно всичко това, за да може довършат и да продължат нататък", каза Първанов.

Много хора от квартала лично поздравиха президента и му казаха, че се гордеят с него. „Не мога да си представя, че един президент може да върши ангажирано своята работа, да бъде активен без да има подкрепата на хората. Понякога се налага да върви и срещу волята на мнозинството, когато бъдещето, перспективата на нацията го изисква", каза президентът при разговорите с хората.

Цецка Цачева: Гласувах за промяната

Председателят на парламента Цецка Цачева гласува по обяд в 124 секция в училище "Йордан Йовков" в Плевен. "Гласувах за промяната на Плевен и общината - да влиза в националните медии с по-хубави и приятни новини, а не както през последните два дни да ме е срам да кажа, че съм плевенчанка". Това заяви Цецка Цачева пред журналисти след като даде своя вот. "Убедена съм в по-доброто утре на Плевен, дадох своя глас, повтарям, за промяната".

Помолена да коментира Изборния кодекс, тя го характеризира като добър. "Естествено е, когато се прави такъв обемен нормативен акт, който съчетава всички избори в един, е възможно някъде да не сме били докрай прецизни. Практиката ще покаже има ли нужда от някакви промени в него", допълни Цачева.

По думите й многото застъпници не могат да манипулират вота. Правилата по даването на гласа, волеизявлението, начинът, по който се гарантира тайната на вота и след това начинът, по който ще стане отчитането на гласовете, не се влияят от количеството на застъпниците, бе категорична тя.

Сергей Станишев: Гласувах за това българите да се чувстват свободни граждани

"Гласувах за това българите да се чувстват свободни граждани, в демократична, социална и правова държава". Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев, след като гласува в Музикалното училище в София.

Станишев отбеляза, че е гласувал българските граждани да имат правото да избират кметове, президент и парламент, съобразно тяхната съвест. Попитан дали вече има данни за сериозни нарушения, лидерът на БСП посочи, че сега отива в Националния предизборен център на партията, но сигналите за натиск, кебапчета, екскурзии и заплахи срещу хората са вървели през цялата кампания.

Той добави, че за тези сигнали ще бъдат уведомени международните наблюдатели, както и обществеността в страната.

Иван Костов: Избирателят не е информиран

"Ако тези избори бъдат тест за Избирателния кодекс, то вероятно след това върху неговите автори ще се изсипят много тежки критики и те ще трябва да бъдат готови да го променят". Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов минути, след като упражни правото си на вот в 50-о ОУ "Васил Левски" в "Драгалевци".

"Мисля, че избирателят не е информиран. Мисля, че т.нар. гражданско общество не направи нищо, за да доведе избирателя до урните. Предполагам, че не сме успели да мотивираме хората да дойдат да гласуват. Очаквам по-ниска избирателна активност и основната причина за това е, че ГЕРБ и БСП не направиха кампания в полза на това да се гласува", каза още Костов.

"Очаквам тези избори да бъдат демократични, въпреки че се натрупаха много притеснения и подозрения, че няма да бъдат такива, тъй като има твърде много насилие и твърде много подкупност в политическата ни система, нещо, което слезе и към местната власт", заяви лидерът на ДСБ.

Мартин Димитров: Гласувах за свободата

"Гласувах за свободата", каза лидерът на СДС Мартин Димитров минути след като пусна своя глас за изборите за президент и местна власт.

Димитров призова хората да гласуват, защото решават своята съдба и всяка грешка ще е за тяхна сметка. В отговор на репортерски въпрос лидерът на СДС прогнозира, че тези избори ще бъдат най-тежкият пример за купени гласове и фалшификации.

Ахмед Доган: На тези избори ще настъпи смяна в политическото време

Лидерът на ДПС Ахмед Доган потвърди, че ще се появява все по-често. "Когато се появявам по-често, значи темп-ритъмът на демократичния процес се ускорява и отговорността, естествено", заяви Доган, след като гласува в 36-о СОУ "Максим Горки", предаде репортер на БГНЕС.

Доган очаква, че на тези избори ще настъпи смяна в политическото време, но увери, че изненадите ще бъдат в рамките на нормалното. "Първо, гласувах за нормализиране на демократичния процес в страната. Второ, за по-голяма отговорност на политиците", подчерта той. Според него, тези, които си мислят, че са спечелили изборите, грешат и "много жалко за тях". "Самодоволството и горделивостта са първа крачка на падението", отбеляза той. Лидерът на ДПС каза, че партията му не е подкрепила никого на първи тур, за да не се допускат повече грешки.

Макар да не съобщи за коя кандидат-президентска двойка е гласувал, Доган е убеден, че тя ще внесе свежест, по-голяма отговорност и най-вече предвидимост в политиката. За него тези избори са доста по-различни, тъй като българските избиратели ще пишат историята на демократичния процес в страната.

Доган е убеден, че симпатизантите на ДПС гласуват в момента и че от гледна точка на ценности и принципи, на ясна визия за развитието на страната и по-голяма отговорност, те знаят за кого да гласуват.

----------------------------

Йорданка Фандъкова: Софиянци винаги са били активни хора

"Моето усещане е, че все повече се увеличава активността на гражданите". Това заяви кандидатът за кмет на София от ГЕРБ Йорданка Фандъкова, след като заедно със своя съпруг и внука си Алекс упражни правото си на вот.

Фандъкова, която в продължение на две години бе градоначалник на столицата, се надява днес избирателната активност в най-големия български град да е висока. "Софиянци винаги са били активни хора", убедена е тя.

"Гласувах за добрата промяна на града ни, за ускореното развитие на града, което трябва задължително да продължи", добави Фандъкова.

"Трябва да се продължава с по-ускорено темпо във всички сфери", твърди тя. Фандъкова, която гласува в училище, чийто вход не е достъпен за хора с инвалидни колички, призна, че все още достъпността в София не е достатъчна. Вече в столицата има около 60 училища с достъпна среда, но това не е достатъчно, каза още тя.

"За мое съжаление, особено в кварталите, пътната настилка е в лошо състояние, тепърва се изгражда канализация на много места, а не може да има улици без канализация. Трябва много масирано да се навлезе във вътрешно кварталните улици, но трябва да се работи комплексно", заяви тя.

Прошко Прошков: Гласувах за това, което иска младото поколение

"Днес гласувах за това, което иска младото поколение, а то иска страст и постоянни усилия, а не фасадна демокрация, защото борбата за нормалност никога не свършва". Това заяви кандидатът за кмет на София от Синята коалиция Прошко Прошков.

"Притеснен съм, че процесът на гласуване е доста сложен за хората и не беше обяснен достатъчно. И беше направен всячески опит да няма предизборна кампания. Нито дебат, нито политика. Надявам се хората въпреки това да излязат и да гласуват", допълни той.

Георги Кадиев: Пожелавам си честна битка и честни избори

"Пожелавам си честна битка и честни избори", каза днес пред журналисти кандидатът на БСП за кмет на София Георги Кадиев, след като гласува в 81-во СОУ "Виктор Юго" в ж.к. "Младост 3".

"Пожелах си две неща - да изляза от тази кампания така, както съм влязъл - нормален човек, както и най-после хората да гласуват за политици, които заедно с тях ще управляват този град и държавата", отбеляза кандидатът на БСП.

По негови наблюдения избирателната активност се очертава да е висока и той е доволен от този факт, тъй като иска, ако бъде избран за кмет на столицата, това да стане с мнозинството от гласовете на хората.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.09     335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката...
Полезно от Мрежата
7sport.net