ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“: Осигуряваме 10% от тока в България, а имаме само 6.6% възвращаемост

12.06.2018 | 15:40
по статията работи: econ.bg
ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“: Осигуряваме 10% от тока в България, а имаме само 6.6% възвращаемост
Снимка: AES

Ръководството на AES България е готово на конструктивни преговори, за да подпомогне преминаването към изцяло либерализиран пазар в страната ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“, осигурява около 10 % от електроенергията в България и е ключова за сигурността на доставките, особено в критични моменти като януари 2017 г., когато приносът на централата страната да не премине към режим на тока бе от решаващо значение, заяви изпълнителният директор на ЕЙ И ЕС България Иван Цанков по време на среща с медиите днес. Ето защо наличието на базови въглищни мощности е не може да бъде подценяван, особено когато става въпрос за най-модерната и отговаряща на всички съвременни екологични изисквания централа у нас. ТЕЦ-ът в Гълъбово е пуснат в експлоатация едва преди седем години, докато останалите ни подобни генериращи мощности са на около 40 години. Въглищните централи са единствените, които не разчитат на вносни суровини, защото горят въглищата, които се добиват в Маришкия басейн. Според ЕЙ И ЕС, които потребяват около една четвърт от производството на мини „Марица Изток“, само създадените от тях преки и непреки работни места са около 4500.

В същото време печелим по-малко от повечето големи компании в България, заяви още Иван Цанков в отговор на коментарите, че ЕЙ И ЕС има завидна норма на печалба, които според слуховете била над 50%. През 2016 година съотношението на нетната ни печалба към общите активи е 5%. Средното за страната е 7,5%. Вътрешната норма на възвръщаемост на проекта ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ е 6,6%, обяви той.

Ние сме дългосрочен инвеститор в България и категорично подкрепяме промените в сектора, които трябва да доведат до напълно либерализиран пазар на електроенергията. Това обаче трябва да стане така, че интересите на инвеститорите да бъдат защитени, заяви Оливие Маркет, президент на ЕЙ И ЕС България. В момента централата подготвя анализ на методиката за изчисляване на невъзстановяемите разходи, предложена от българското правителство и ще представи своето становище до края на юни тази година. На базата на това ще започнат преговори с българското правителство за преоформяне на договора с НЕК, по силата на който националната компания купува тока от ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ на фиксирани цени.

Така нареченият дългосрочен договор трябва да бъде прекратен, заедно с този на Контур Глобал, които оперират Марица Изток 3, заявиха вече няколко представители на държавата, сред които и председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. Договорът може да бъде заменен с такъв за разлики или с плащане на невъзстановените разходи, обясни Цанков. При първия случай централата ще продава на свободния пазар, но държавата ще доплаща разликата между полученото на пазара и договорената цена по дългосрочния договор. При втория случай ЕЙ И ЕС трябва да получи компенсация за инвестицията си, която е направила, но няма да може да покрие заради прекратяването на договора й.

Така на практика компанията ще получи еднократно плащане, което да покрие инвестицията и след това ще продава тока си на борсата без никакъв ангажимент от страна на държавата по отношение на цената. Маркет не се ангажира със срок, в който преговорите ще приключат, заради тяхната сложност, но посочи, че е оптимист за постигане на споразумение. Каквото зависи от наша страна, можем да гарантираме, че ще го направим, за да бъдат тези преговори успешни, но това, което е сигурно е, че инвеститорският интерес трябва да бъде защитен, допълни той. След постигане на споразумение по въпроса за компенсациите, то трябва да бъде съгласувано и с 25-те финансиращи институции, които са осигурили около 70% от средствата за изграждането на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“. Първоначалната инвестиция в централата е в размер на 1,3 млрд. евро, а освен нея ЕЙ И ЕС е инвестирала 93 млн. евро собствени средства и в депото за съхранение на пепел и гипс.

Въпросът за прекратяването на договорите на така наречените „американски централи“ – ЕЙ И ЕС и Контур Глобал беше повдигнат още през 2014 година, когато тогавашната Комисия за енергийно и водно регулиране поиска от Европейската комисия да провери контрактите и да види дали те не са държавна помощ. До момента все още се събират доказателства по случая и официално открита процедура няма, обясни Иван Цанков.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
на този ден 10.06   1190 г. – Трети кръстоносен поход: Германският крал и император на Свещената римска империя Фридрих I Барбароса се удавя при прекосяването на река Салеф в Мала...