Над 18 хил. куб. м незаконна сеч е установена през 2022 г.

27.01.2023 | 09:35
по статията работи: econ.bg
Вследствие на осъществените дейности по контрол върху опазване на горските територии, през 2022 г. от служителите на ИАГ и на нейните структури са образувани над 7 000 административно-наказателни производства
Над 18 хил. куб. м незаконна сеч е установена през 2022 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

Общо установените през 2022 г. от служители на „Изпълнителна агенция по горите" и на структурите ѝ количества дървесина, предмет на незаконни сечи или разпоредителни сделки с дървесина с неизяснен произход възлизат на над 18,1 хил. плътни кубически метра. Това заяви в служебният министър на земеделието Явор Гечев в отговор на депутатски въпрос, свързан с борбата с незаконната сеч в горите на България.

Министър Гечев посочи, че предвид характера на извършване на нарушенията към момента не се води отчетност на площта, от която е извършена установената незаконна сеч.

По думите му при осъществяване на ежедневните проверки от страна на горските служители, най-често се установяват нарушения, свързани с добива на дървесина от дървета, немаркирани в основата си с контролна горска марка, добива на дървесина от територии, за които не са издадени позволителни за сеч, съхранение на дървесина, немаркирана с контролна горска марка, производствена марка или общинска марка и/или непридружена с превозен билет, транспортиране на немаркирана дървесина и непридружена с превозен билет и др.

„Наложените и влезли в сила през 2021 г. санкции и глоби за установени нарушения на горското законодателство възлизат на 1 239 851 лв.", допълни Гечев и подчерта, че съобразно сроковете, определени за образуване на административно-наказателни производства и издаване на наказателни постановления, по реда на Закона за административните нарушения и наказания, към настоящия момент общата сума на наложените санкции, глоби и обезщетения за констатирани през 2022 г. нарушения възлиза на 818 762 лв.

Само през периода от 1 август до 31 декември 2022 г. служителите на ИАГ и регионалните ѝ структури са осъществили над 7 800 проверки по спазване на горското законодателство, съвместно с представители на МВР. В резултат на предприетите организационни действия през 2022 г. от служителите на ИАГ и на регионалните ѝ структури са реализирани над 320 хил. проверки по спазване на действащото законодателство в горите, което представлява с над 28% повече спрямо осъществените контролни дейности по опазване на горските територии в страната, през 2021 г. От държавните предприятия и териториалните им поделения през 2022 г. са извършени 286 хил. проверки, което е с 22% повече от извършените през 2021 г.

Вследствие на осъществените дейности по контрол върху опазване на горските територии, през 2022 г. от служителите на ИАГ и на нейните структури са образувани над 7 000 административно-наказателни производства за установени нарушения на горското и ловното законодателство, като по отношение на този показател е налице ръст от над 22%, спрямо образуваните през 2021 г.

За същия период от служители на държавните предприятия и териториалните им поделения през 2022 г. са образувани над 4 400 производства, което е със 17% повече от образуваните през 2021 г. В резултат на осъществяваните дейности по контрол върху опазване на горските територии у нас, през 2022 г., за констатирани нарушения на Закона за горите и подзаконовите актове по прилагането му е преустановена дейността на 259 обекта за добив на дървесина.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 16.03   1521 г. – Фернандо Магелан пристига на Филипините, пресичайки Тихия океан. 1769 г. – Френският мореплавател Луи Антоан дьо Бугенвил завършва околосветското си...
Полезно от Мрежата
7sport.net