ЕК представи пакет от мерки за насърчаване на научните изследвания

30.11.2011 | 14:48
по статията работи:
Стратегическата иновационна програма за Европейския институт за иновации и технологии (EIT) ще бъде финансирана с 2,8 млрд. евро
ЕК представи пакет от мерки за насърчаване на научните изследвания

Европейската комисия представи пакет от мерки за насърчаване на научните изследвания, иновациите и конкурентоспособността в Европа. Комисар Мойра Гейгън-Куин представи програмата „Хоризонт 2020", по която са предвидени 80 млрд. евро за инвестиции в научноизследователска дейност и иновации. 

Стратегическата иновационна програма за Европейския институт за иновации и технологии (EIT) ще бъде финансирана с 2,8 млрд. евро по програмата „Хоризонт 2020".

Успоредно с това, заместник-председателят Антонио Таяни обяви допълнителна нова програма за насърчаване на конкурентоспособността и иновациите в МСП, с допълнителен бюджет от 2,5 млрд. евро. Програмите за финансиране обхващат периода 2014-2020г.

За първи път с „Хоризонт 2020" цялото финансиране от ЕС на научноизследователската дейност и иновациите бива обединено в една-единствена програма. Тя е съсредоточена върху превръщането на пробивите в областта на науката в иновационни продукти и услуги, които осигуряват възможности за бизнеса.

„Хоризонт 2020" ще насочва средствата по три ключови направления. Подкрепа за ролята на ЕС като световен лидер в областта на науката, със специален бюджет от 24,6 млрд. евро, включително увеличение на финансирането с 77 % за отбелязалия големи успехи Европейски съвет за научни изследвания (ERC). Осигуряване на водещи позиции за промишлеността в областта на иновациите с бюджет от 17,9 млрд. евро.

В това число сериозни инвестиции в размер на 13,7 млрд. евро в ключови технологии, както и по-лесен достъп до капитали и подпомагане за МСП. И 31,7 млрд. евро са предназначени за решаването на важните за проблеми в шест основни области.

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.07   811 г. – В Битката при Върбишкия проход българският кан Крум разгромява войската на византийския император Никифор I, а самият император е убит. 1529 г. –...