От Сметната палата хванаха несъответствия в 152 данъчни декларации

07.01.2014 | 12:22
по статията работи: Елица Елефтерова
На въпросните лица предстои проверка от НАП и ДАНС
От Сметната палата хванаха несъответствия в 152 данъчни декларации

От подадените в Сметната палата документи през 2013 година 152 декларации на лица, заемащи висши държавни длъжности са с невярно съдържание, става ясно от изнесените от институцията данни. Несъответствия са констатирани в 84 ежегодни декларации и в 68 встъпителни и финални декларации, или общо в 152 документа.

Съгласно закона списъците с имената на лицата, за които проверката е приключила със заключения за несъответствие, се изпращат на изпълнителния директор на НАП за предприемане на действия, както и на председателя на ДАНС.

Сметната палата публикува заключенията за несъответствие, които са констатирани при проверката на декларациите, подадени в публичния регистър през 2013 г. от лицата, заемащи висши държавни длъжности по Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности.

Проверени са ежегодните декларации, подадени през 2013 г., както и встъпителните и финалните декларации, подадени до 1 декември 2013 г. Сметната палата публикува констатираните несъответствия в два отделни списъка – за ежегодни декларации, и за встъпителни и финални декларации.

Всяка година задължените по закона лица подават ежегодни декларации за придобитото имущество, получените доходи, дадените обезпечения и направените разходи през предходната календарна година в срок до 30 април на текущата година.

Встъпителните и финалните декларации лицата са задължени да подават съответно до 1 месец от встъпването им в длъжност или от освобождаването им от длъжност. При промяна на заеманата длъжност лице, което остава задължено по закона, не подава встъпителна и финална декларация.

Заместник кметът на Пловдив Александър Държиков се оказва, че не е декларирал доходи от наем в размер на 8 280 лв. Задължение на съпругата си от 10 хил. лв. не е декларирал кметът на Девня Атанас Кузев.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов не е декларирал придобиване на дялове в дружеството “Бултур 2012”. Същия пропуск е направил и кметът на Кричим Атанас Калчев, който не е оповестил придобитите си дялове в дружеството “Мабуа”.

Прокурорът Бисер Михайлов е пропуснал да отбележи в декларацията си, че съпругата му е придобила дялове в дружеството “Лейкс”.

Над 8 хил. лв. е пропуснала да декларира Боряна Пенчева от БНБ. Бургаският прокурор Георги Попдобрев пък не е декларирал задължение към банка в размер на 44 хил. евро, обезпечено с ипотека върху апартамент.

Заместник кмета на район Връбница Димитър Димитров е спестил от декларацията си доходи от наем в размер на близо 7 хил. лв. и от друга дейност в размер на малко над 600 лв.

Евелин Благоев, който е изпълнителен директор на  агенцията по лекарствата в Министерство на здравеопазването не е декларирал в данъчната си декларация участието с дялове на съпругата си в дружеството “Резерва” ЕООД, както и сума от 5 400 лв.

Софийската прокурорка Елена Попова не е декларирала данните, че съпругът й е придобил дялове в дружеството “ХЮБ България”. Изпълнителният директор на службата за акредитация Елза Янева пък си е спестила от деклариране над 9 хил. лв.

Монтанският прокурор Емил Станев не е описал в данъчната си декларация придобиването на апартамент от над 100 квадрата. Вземания от юридическо лице и едноличен търговец в размер на близо 40 хил. лв. е пропуснал да опомене в декларацията си съдията от Разград Ива Гогова.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net