ЕК предлага общи правила за сетълмента на ценни книжа

07.03.2012 | 13:17
по статията работи: Петя Бързилска
Регулаторната рамка ще засегне централните депозитари на ценни книжа
ЕК предлага общи правила за сетълмента на ценни книжа
Снимка: Commons.wikimedia.org

Европейската комисия предложи днес да се създаде обща европейска регулаторна рамка за институциите, отговорни за сетълмента на ценни книжа, т.е. за централните депозитари на ценни книжа (ЦДЦК). Мерките са част от усилията на ЕК за създаване на по-стабилна финансова система.

Според Комисията предложението ще доведе до по-голяма безопасност и ефективност за сетълмента на ценни книжа в Европа. С него също така се цели да се съкрати времето, необходимо за сетълмент на ценни книжа, и да се сведат до минимум неизпълнения на сетълмента.

Комисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние заяви в тази връзка, че е твърдо решен да гарантира доброто регулиране и подходящия надзор на всички финансови пазари.

"Сетълментът е ключов процес за пазарите на ценни книжа и за финансиране на нашата икономика, и като такъв неговата безопасност и ефективност трябва да бъдат гарантирани", добави той.

По думите на Барние през последните две години централните депозитари на ценни книжа в Европейския съюз са извършили операции на стойност над един квадрилион евро.

"С днешното предложение ще се въведат, съгласувано с нашите международни партньори, общи стандарти в целия Съюз за сетълмента на ценни книжа и за ЦДЦК, за да се гарантира истински единен пазар за услугите, предоставяни от националните ЦДЦК", каза още комисарят.

Според преложението периодът на сетълмент трябва бъде хармонизиран и да се определя на максимум два дни след деня за търгуване за ценните книжа, търгувани на фондови борси или на други регулирани пазари. Понастоящем за повечето транзакции с ценни книжа в Европа са необходими два до три дни, коментира ЕК.

Освен това комисията настоява участниците на пазара, които не успяват да доставят своите ценни книжа на договорената за сетълмента дата, да бъдат санкционирани. Те ще трябва да купуват тези ценни книжа на пазара и да ги доставят на контрагентите си. Емитентите и инвеститорите ще трябва да водят електронен регистър за практически всички ценни книжа и да ги вписват в ЦДЦК, ако те се търгуват на фондови борси или на други регулирани пазари.

ЦДЦК ще трябва да спазват строги организационни, оперативни и пруденциални изисквания, които да гарантират тяхната жизнеспособност и защитата на потребителите им. Освен това те ще трябва да бъдат одобрявани и контролирани от националните си компетентни органи. На одобрените ЦДЦК ще бъде издаден "паспорт", с който те ще могат да предоставят услугите си в други държави-членки. Потребителите ще могат да избират между всички 30 ЦДЦК в Европа.

Комисията още предлага централните депозитари в ЕС да имат достъп до всички други ЦДЦК или други пазарни инфраструктури, независимо от държавата на установяване.Например това са места за търговия или централни контрагенти (ЦК).

Предложението ще бъде внесено в Европейския парламент и в Съвета (представителите на държавите-членки), където ще бъде обсъдено и подложено на гласуване.

Сетълментът е процес, който осигурява обмена на ценни книжа срещу пари вследствие на транзакция с ценни книжа. Това са например придобиване или продажба на такива.

ЦДЦК са институции със структурно значение за финансовите пазари, защото поддържат така наречените системи за сетълмент на ценни книжа, т.е. инфраструктурите, които осигуряват сетълмента на практически всички транзакции с ценни книжа. Освен това ЦДЦК проследяват колко ценни книжа са издадени, от кого, както и всяка промяна в притежанието на тези ценни книжа. В момента ЦДЦК се регулират само на национално равнище.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net