ЕС изостава с изграждането на широколентови мрежи от ново поколение

17.05.2010 | 16:41
по статията работи:
В "Европа 2020" в областта на ИТК са заложени амбициозни цели, като скорост на Интернет до 30 Mbps. Общността обаче няма мрежи за достъп от ново поколение
ЕС изостава с изграждането на широколентови мрежи от ново поколение

Европейската цифрова икономика все повече укрепва, става ясно от публикувания днес доклад на Европейската комисия за конкурентоспособността в областта на цифровите технологии. Цифровата икономика се разпространява във всички икономически сектори и навлиза във всички области на нашия живот.

Информационните и комуникационните технологии (ИКТ) генерират половината от растежа на производителността в Европа през последните 15 години. Шест от всеки десет европейци редовно използват Интернет, показва още докладът. Но ако Европа желае изцяло да оползотвори потенциалните облаги от цифровата икономика, тя трябва да ускори развитието и да осигури по-бърз широколентов достъп до онлайн пространството и Интернет, който внушава доверие на хората, да подобри уменията на гражданите за използване на цифрови технологии и да насърчи още повече иновациите в областта на ИКТ.

Европейската комисия ще предложи специфични мерки в тези направления със своята Програма в областта на цифровите технологии за Европа (Digital Agenda for Europe) - предстояща за стартиране в скоро време водеща инициатива в рамките на стратегията „Европа 2020".

В доклада се анализират последните тенденции на развитие в областта на ИКТ. Той предоставя показателни данни, послужили за разработването на Програмата в областта на цифровите технологии за Европа - първата водеща инициатива на Европейската комисия, която ще бъде стартирана в скоро време в рамките на стратегията „Европа 2020" за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж.

Основен двигател на икономиката

В доклада се разкрива значението на ИКТ сектора като един от основните двигатели на европейската икономика. От 1995 г. насам ИКТ генерираха половината от растежа на производителността в ЕС благодарение на технологичния напредък и инвестициите в сектора. Данни за периода 2004-2007 г. показват, че в последно време тези инвестиции са започнали да генерират растеж на производителността и в останалата част на икономиката. Добавената стойност на ИКТ сектора в европейската икономика е около 600 милиарда евро (4,8% от БВП). В този сектор са 25% от общите бизнес инвестиции в научноизследователската и развойна дейност в ЕС. Но в САЩ ползите от ИКТ са по-големи. Европа се нуждае от структурни реформи и последователна програма в областта на цифровите технологии, за да постигне подобен ефект.

6 от всеки 10 европейци използват Интернет

Общо за Европа около 60% от населението използват редовно Интернет, а 48% - ежедневно. Сравнението по тези показатели със САЩ е благоприятно - там 56% използват световната мрежа ежедневно, а 65% са я използвали през последните три месеца. Независимо от това както в Европа (30%), така и в САЩ (32%) около една трета от населението никога не е била в онлайн пространството.

Съществуват значителни разделения по социално-икономически и географски признак. Особено по-възрастните хора, по-необразованите и тези с малки доходи използват по-малко Интернет и уменията им за това са на по-ниско ниво. Повишаването на уменията за използване на цифрови технологии е от решаващо значение за изграждането на европейско цифрово общество. Сравнението в това отношение със САЩ отново е благоприятно, макар по-голяма част от по-възрастните американци да използват Интернет (46% от хората на възраст над 55 години в САЩ никога не са използвали интернет срещу 59% в ЕС). В Корея и Япония обаче различията между социално-икономическите групи са по-слабо изразени.

ЕС е най-големият широколентов пазар в света

През 2009 г. широколентовият пазар на ЕС отново беше най-големият в света. Почти една четвърт от гражданите на ЕС (24,8%) разполагат с широколентов достъп до Интернет чрез фиксирана линия. Макар скоростта на предаване на данни да нараства, като при 80% от фиксираните широколентови линии в ЕС тя е над 2 Mbps, само при 18% от тях тази скорост е над 10 Mbps. Въпреки че тази скорост е достатъчна за основните приложения на системата WWW, тя не е достатъчна за по-напредничави приложения като телевизия по заявка. В „Европа 2020" е заложена амбициозната цел всички европейци да притежават широколентов достъп до Интернет със скорост най-малко 30 Mbps. По-високите скорости ще изискват преминаването към мрежи за достъп от следващо поколение. ЕС изостава значително спрямо държави като Южна Корея и Япония в изграждането на тези мрежи. Миграцията към подобрен широколентов достъп представлява важно структурно предизвикателство за целия далекосъобщителен сектор.

Единен онлайн пазар

Освен че играе значителна роля за растежа на европейската икономика, Интернет притежава огромен потенциал за укрепване на единния пазар. Но държавите-членки се различават по степен на развитие на електронната търговия и електронния бизнес, а трансграничните транзакции са ограничени. Макар 54% от потребителите на Интернет да купуват или продават стоки чрезмрежата, само 22% от тях извършват това от други държави от ЕС. За сравнение в САЩ електронната търговия е по-обичайна практика, като 75% от потребителите на Интернет купуват или продават в режим онлайн. Това показва, че на Европа липсва действително единен цифров пазар, който е от съществено значение за стимулиране на растежа на европейските малки и средни предприятия и за предоставяне на потребителите на по-големи възможности за избор на конкурентни цени.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...
Полезно от Мрежата
7sport.net