До момента България е договорила 71% от евросредствата

01.04.2012 | 14:21
по статията работи: Елица Елефтерова
Нетната финансова позиция по евросредствата в момента е над 3,5 млрд. разлика между това, което България е дала и това, което е получила
До момента България е договорила 71% от евросредствата
Снимка: Sxc.hu

България до момента е договорила 71% от всички възможни средства. Обемът на договорените евросредства надхвърля 11 млрд. лева от 15.6 млрд. като обем на цялата рамка, посочи министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Нетната финансова позиция по евросредствата в момента е над 3,5 млрд. разлика между това, което България е дала и това, което е получила.

"Усилията на българското правителство и на бенефициентите, ползващи средствата, трябва да са уточнени, освен да ползваме в максимален обем средствата, да се готвим и за следващия програмен период – от 1 януари 2014 г. От това, което сторим през следващите 2 години, с такъв старт ще започнем през 2014 г.", обясни Дончев.

Министърът каза също, че се планира да има сериозни промени в политиката на сближаване в Европа, съобщава БНР. "Няма как, след като половин Европа се тресе от финансови кризи, да си мислим, че евросредства ще се дават по същите правила. Изчезва ракурсът, където едни пари, вземани от по-богатите се дават на по-бедните. Политиката по сближаване трябва да се мисли като инструмент за Европа да бъде по-свързана и конкурентоспособна", допълни той.

Според него категорично за следващия програмен период средствата ще се ползват за инструмент за по-добра бюджетна дисциплина. "Ако една държава надхвърли параметрите по бюджетния дефицит, ще й се спират евросредствата", обясни Дончев. Вече са факт проектите за нови регламенти и всички тези иновации вече са ясно видими.

За енергийната ефективност според него има средства за частни жилища през този период. "Няма как всички мерки да се базират изцяло на публично финансиране. Европейското финансиране трябва да изиграе ролята на стръв, да провокира вниманието на хората да направят това саниране на жилищата си. Дори на база кредит ако едно домакинство се санира, то ще бъде на плюс. След 2-3 г. средствата, които са дадени, те ще бъдат избити. Въпросът е как собствениците да бъдат накарани и стимулирани заедно да вземат подобни мерки. До момента стотици, може би 150-160 публични сгради са ремонтирани с европейски средства по мерките за енергийната ефективност", съобщи Дончев.

Относно земеделската програма министърът по еврофондовете каза, че се отчитат над 32% от средства като разплатени, а близо 54% от средствата са договорени. "Нямам право да бъда пленен от страхове. Мое задължение е да полагаме всички усилия използването на средства да става с необходимото темпо и по най-добрия начин", обясни Дончев.

Нетната финансова позиция по евросредствата в момента е над 3,5 млрд. разлика между това, което България е дала и това, което е получила.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 27.07   1147 г. – Основаван е град Москва – настоящата столица на Русия. 1302 г. – Византийско-османски войни: В Битката при Бафей Османският емират отбелязва...