ПУ запълни близо 50% от местата още на първо класиране

14.08.2011 | 10:48
по статията работи:
Третото класиране ще бъде обявено на 21 август
ПУ запълни близо 50% от местата още на първо класиране

Близо половината от местата в Пловдивския университет (ПУ) „Паисий Хилендарски" за академичната 2011-2012 г. вече са заети, съобщи зам.-ректорът проф. Георги Тотков. По неговите думи подобна активност не е имало близо 10 години.

Рекордна за висшето училище беше и миналата кандидат-студентска кампания - тогава по същото време записахме 41%, припомнят от Учебен отдел. От там допълниха, че обикновено на първо и второ класиране документите си подават средно 30% от бъдещите бакалаври, а останалите 40% се запълват едва на трето.

Безспорно една от най-атрактивните специалности в ПУ „Паисий Хилендарски" и тази година е „Психология" в Педагогическия факултет. Още на първо класиране в нея са заети над 90% от местата. Записаните за „Право" в Юридическия факултет са 88 на сто.

Трета по запълване на бройките е „Теология" във Философско-историческия - близо 80%, следвана от „Английска филология" - 62%. Напълно разбираемо е защо на второ класиране в най-предпочитаните специалности и направления ще има нищожно снижаване на минималния бал, уточни зам.-ректорът.

Статистическите данни за запълване на местата тази година разделят на четири групи факултетите на Пловдивския университет, поясни проф. Тотков. Първата включва тези, в които записаните първокурсници са над 60% от общия брой за прием по специалностите. И тази година първенството отново държи Юридическият факултет, заявиха от Учебен отдел.

Във втората група - от 50 до 60 на сто заети места, са Педагогическият и Факултетът по икономически и социални науки. Следват ги Биологическият, Филологическият и Факултетът по математика и информатика със запълване между 40 и 50% на акредитираните позиции.

В последната група с най-малко записани нови бакалаври - под 40%, са Философско-историческият, Химическият и Физическият факултети, където има и най-забележимо падане на минималните балове за второ класиране, потвърдиха от ПУ „Паисий Хилендарски".

Оставащите малко над 50% свободни места в Пловдивския университет ще се запълнят в следващите класирания. Очакваме и тази година бройките да бъдат заети изцяло от участниците в нашата кандидат-студентска кампания, подчертаха от Учебен отдел.

Успешната кампания тази година се дължи и на високите сборни оценки, получени още на първо класиране в специалностите „Молекулярна биология", следват я „Медицинска биология" и „Балканистика". Минималните балове за тях бяха съответно 35.04, 34.70 и 34.00, припомнят от Учебен отдел.

Освен бързото заемане на акредитираните бройки още на първо класиране, като друга изненадваща тенденция проф. Тотков определи и повишеният интерес на младите хора към задочната форма на обучение. Според него стремежът към задочно следване тепърва ще се засилва в цялата страна.

Расте броят и на желаещите да учат в специалности на границата на две научни области, смята проф. Тотков. За Биологическия факултет това са „Молекулярна биология", „Медицинска биология" и „Екология на биотехнологичните производства".

Филологическите специалности „Лингвистика с информационни технологии" и „Приложна лингвистика" и физическата „Информационна физика и комуникации" също са сред най-търсените от бъдещите висшисти. А „Бизнес информационни технологии" изпревари останалите специалности на Факултета по математика и информатиката, коментира зам.-ректорът на Пловдивския университет.

Резултатите от второ класиране вече са обявени на таблата пред сградата на Ректората, както и в интернет страницата на Пловдивския университет. Записването след второ класиране започва от утре - 15 август, и продължава до 18 август, припомниха от ПУ „Паисий Хилендарски". За целта желаещите трябва да представят оригинал на дипломата си за завършено средно образование, удостоверение от районното психиатрично диспансерно заведение по постоянно местожителство на студента, 6 броя снимки, лична карта, квитанция за платена такса за обучение и документи за записване по образец.

Третото класиране ще бъде обявено на 21 август, като за него записването започва от следващия ден и продължава до 26 август, казаха от висшето училище.

За новата академична 2011/ 2012 година ПУ „Паисий Хилендарски" ще приеме общо 4 392 бакалаври и магистри по държавна поръчка. Отпуснатите бройки са за акредитираните над 70 специалности в деветте факултета на университета, филиалите в Кърджали и Смолян и Техническия колеж в Смолян.

Новият випуск ще бъде попълнен окончателно следващия месец, когато предстоят редовните изпити по „Актьорско майсторство за драматичен театър" - трите конкурсни кръга тази година са на 14, 15 и 16 септември.

През същия месец е и допълнителният прием за специалностите „Джаз и поп изпълнителско изкуство", „Педагогика на обучението по музика", „Педагогика на обучението по изобразително изкуство", обясниха от Учебен отдел и потвърдиха, датите за изпитите по изобразително изкуство и музика - съответно 17 и 19 септември.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
на този ден 21.06   1913 г. – По време на Междусъюзническата война българската 2-ра армия губи боевете при Кукуш и Лахна. Кукуш е превзет и изгорен от гръцката армия. 1918 г. –...