МФ против предложените критерии за минималната заплата

12.02.2013 | 12:10
по статията работи: Петя Бързилска
Нова формула за минималната работна заплата може да изкриви нивото ѝ, считат от ведомството на Симеон Дянков
МФ против предложените критерии за минималната заплата

Министерството на финансите (МФ) не подкрепя предложения проект на Министерския съвет за реда и критериите за определяне и актуализиране размера на минималната работна заплата за страната. Според ведомството това не е в съответствие с разпоредбата на чл. 244, т. 1 от Кодекса на труда, където е посочено, че Министерския съвет определя минималната работна заплата за страната, а не реда и критериите за определянето и актуализирането й.

Новата формула за изчисляване на минималната работа заплата (МРЗ) може да доведе до изкривяване на нивото ѝ. Това се казва още в становището* на МФ относно предложението на правителството за нови критерии за изчисляване на МРЗ.

Тъй като е предвидено минималната работна заплата да се определя в края на текущата година за следващата, то винаги последните налични данни за средната работна заплата за страната ще са за третото тримесечие. Според министерството обаче средната работна заплата за периода юли-септември отчита в голяма степен сезонната заетост, която е характерна за летния период в страната ни. От ведомството заявяват, че това няма да отразява реалното равнище на средната заплата, и съответно ще доведе до изкривяване на нивото и на минималната работна заплата.

В предложението на Министерски съвет (МС) се казва, че точният размер на минималното възнаграждение ще се определя всяка година до 30 ноември. То ще може да се актуализира по съвместно предложение на финансовия и на социалния министър, когато инфлацията в страната надвиши 10%.

От МФ заявявят, че определянето на минималната работна заплата в широки граници между 35 и 55% от средната работна заплата, не е релевантно предвид границите, които реално са достигнати в България. Към момента нивото на минималната в средната работна заплата е около 38% и установяването на долна граница от 35% под която отношението не бива да спада, изглежда приемливо. Същевременно, предложената горна граница от 55 % е необосновано висока.

Според ведомството на министър на Симеон Дянков в проекта на доклад не обяснено защо въпросните отношения трябва да се регламентират с нормативен акт, а не по реда на постигане на съгласие в рамките на тристранното сътрудничество и диалога със социалните партньори.

Трябва да се гарантира, че растежът на минималната работна заплата не изпреварва значително този на средната. В противен случай, това би приближило доходите на по-нискоквалифицираните до тези на работниците с по-висока квалификация и би препятствало разрешението на проблема със структурната безработица, особено сред нискоквалифицираните. Според финансовото министерството това е един от критериите, който трябва да се вземе в предвид при определянето и актуализиране на размера на минималната заплата.

Що се отнася до размера на линията на бедност, определена от Министерския съвет за съответния период, от МФ заявяват, че тук може да прецизира формулировката, тъй като се има предвид съответната година за която се определя минималната работна заплата, а не период. Минималната работна заплата е доход от труд и се отнася до равнището на бедност на домакинствата с ниско квалифицирани работници, а не изобщо до равнището на бедност на цялото население.

Ведомството засяга и въпроса за прогнозираната инфлация. Не може да се използва прогнозен индекс за съответната година при положение, че минималната работна заплата ще действа от 1 януари. Минималната работна заплата ще включва все още нереализирала се инфлация. В този случай е добре да се използва отчетена инфлация от предходната година, макар че и тя ще бъде ясна в началото на следващата  година, се казва в становището на финансовото министерство.

Относно проекта на МС от КНСБ са съгласни с новия механизъм за изчисление на минималното възнаграждение, но имат няколко забележки. От Българска стопанска камара (БСК) настояват от своя страна за оттегляне на проекта за определяне на минималната заплата. Необоснованото автоматично административно увеличение на минималната работна заплата е популистка мярка, която носи вреди, а не ползи за икономиката, заявиха вчера от БСК.

*Становището на Министерството на финансите може да видите в прикачения документ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 27.07   1147 г. – Основаван е град Москва – настоящата столица на Русия. 1302 г. – Византийско-османски войни: В Битката при Бафей Османският емират отбелязва...