МС одобри промените в ДОПК, усъвършенстващи единната сметка

11.09.2013 | 16:50
по статията работи: Момчил Лалев
Със заключителните разпоредби на законопроекта се предлагат промени и в Закона за ДДС
МС одобри промените в ДОПК, усъвършенстващи единната сметка

Министерският съвет (МС) е одобрил проект на закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и предлага на Народното събрание (НС) да го приеме. Това информира правителствената пресслужба.

Предложените промени имат за цел да се усъвършенства единната сметка за плащане на данъци и задължителни осигурителни вноски и да се подпомогнат задължените лица във временно финансово затруднение. Дава се възможност да се погасят първо главниците за данъци и осигуровки, на които сроковете за плащане са изтекли. Погасяването първо на главниците спира начисляването на лихви и предотвратява натрупването на нови задължения.

Също така, в производствата по принудително изпълнение по ДОПК се предоставя възможност за даване на разрешение за извършване на неотложни плащания от длъжника за всички видове публични задължения. Удължава се с една година срокът за плащане на публичните задължения, които е изтекъл преди 1 януари 2008 г. Така няма да се прилага редът за погасяване по чл. 169, ал. 4 от ДОПК.

Със заключителните разпоредби на законопроекта се предлагат промени и в Закона за ДДС. Те са във връзка с Директива 2013/43/ЕС за изменение на Директива 2006/112/ЕО относно общата система на ДДС по отношение на незадължително и временно прилагане на механизма за обратно начисляване във връзка с доставки на някои стоки и услуги, при които съществува риск от измами. С директивата е предоставена възможност на държавите членки да прилагат този механизъм незадължително и временно (минимум 2 години) до края на 2018 г.

Механизмът за обратно начисляване е изключение от общия ред за облагане с ДДС и представлява ефективен инструмент в борбата с данъчните измами и отклонението от данъчно облагане. Предложено е механизмът да се прилага само за определена категория стоки – зърнени и технически култури, най-често използвани в сложни схеми за измами с ДДС.

Основната цел от въвеждането на подобна мярка е в краткосрочен план да се намали в значителна степен нивото на данъчните измами и да се увеличи събираемостта на приходите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...