От бранша отчитат подобряване на бизнес климата в туризма

05.08.2021 | 12:30
по статията работи: econ.bg
Нараства и оптимизмът за перспективите пред туристическия бизнес. Ако през през първото тримесечие на тази година едва 28% от участниците в допитването са били с позитивна нагласа, то в средата на годината оптимистите са вече почти 50%
От бранша отчитат подобряване на бизнес климата в туризма
Снимка: под лиценза на creative commons

Национално допитване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (БАПМХ) отчита подобряване на бизнес климата в туризма, по-специално в хотелския бизнес, в сравнение със средата на миналата година.

Това твърдение се подкрепя от над 60% от респондентите, участвали в националното представително допитване в туристическия бранш, осъществено от БАПМХ в средата на годината. Едва 10% от анкетираните са на мнение, че бизнес климатът се влошава, съобщава БНР.

Нараства и оптимизмът за перспективите пред туристическия бизнес. Ако през през първото тримесечие на тази година едва 28% от участниците в допитването са били с позитивна нагласа, то в средата на годината оптимистите са вече почти 50% от тях.

След като темата за фалитите при хотелите беше централна за известно време в началото на 2021 г. и на въпрос, дали очакват "вълна от фалити", цели 70% от запитаните през март отговориха положително, то през юли този процент спада на под 50%.

Очакванията на хотелиерите, как ще се развие входящият туризъм, могат да послужат като индикатор, как те ще планират бизнеса си през следващите месеци. На въпроса "Очаквате ли ръст на туристите у нас в следващите месеци?",  около една трета отговарят положително, малко над 40% са песимисти, а 21% все още не могат да преценят.

Промяната в настроенията сред хотелиерите ясно личи от техните очаквания за времето за възстановяване на бизнеса и връщането му към нивата от 2019 г., която се възприема като върхова за туризма у нас и преди коронавирусната пандемия. През март тази година по-малко от 5% от попълнилите анкетата са очаквали възстановяване след по-малко от година, докато в средата на 2021 г. този процент нараства повече от два пъти, достигайки 11,5%. Крайните песимисти – тези, които очакват възстановяване след повече от 5 години, са намалели от 10 на 5 на сто.

Близо 10% от анкетираните отбелязват, че в момента техният бизнес се представя по-добре, отколкото през 2019 г., т.е. те са успели напълно да се възстановят от щетите, нанесени от Covid кризата.

Мненията за мерките, които трябва да бъдат предприети за стабилизиране на хотелския бизнес, варират, като най-много хотелиери са заложили на планирането и реализирането на адекватен маркетинг на дестинацията на международно, национално и регионално ниво – 37%. Следва по-общият отговор за необходимостта от обединение на бранша (29%), както и все по-належащият за решаване въпрос с недостига на персонал, решението на който е ключово според една четвърт от участниците.

Всъщност кадрите или по-скоро все по-трудното им привличане в туризма се очертават като най-сериозният проблем пред хотелския бизнес у нас. Много по-сериозен от недостатъчната заетост, ограниченията за международни пътувания или евентуална четвърта Covid-вълна. Ако през март 50% от участниците в допитването са отговорили, че очакват сериозна липса на кадри в близко бъдеще, то през юли този процент скача почти двойно – 90%, показват резултатите от последното проучване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 06.01   1066 г. – За крал на Англия е коронован Харолд Годуинсън. 1579 г. – Осемдесетгодишна война: В Арас е подписан договор за създаване на Араския съюз на лоялните...