По-високи глоби за вещества, нарушаващи озоновия слой

22.10.2010 | 12:09
по статията работи:
Парламентът промени Закона за атмосферния въздух
По-високи глоби за вещества, нарушаващи озоновия слой

Завишават се някои глоби за неспазване на европейските изисквания относно веществата, които нарушават озоновия слой. Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Глоба от 3000 лева до 6000 лева ще бъде наложена на всеки, който нарушава правилата на ЕС за поставяне на етикети на продукти и оборудване, съдържащи някои флуорирани парникови газове. Имуществената санкция ще бъде между 8000 лева и 15 000 лева. Досега глобата беше 2000 лева, а имуществената санкция - 5000 лева.

Двойно се повишава размерът на глобата и имуществената санкция, ако, без документ за правоспособност, се извършва сервиз и поддръжка на хладилни, климатични или термопомпени инсталации, системи за противопожарна защита и пожарогасители, които съдържат вещества, нарушаващи озоновия слой. Според действащата нормативна уредба, глобата е 500 лева, а имуществената санкция - 1000 лева. След промените те стават съответно 1000 лева и 2000 лева.

Измененията предвиждат забрана на производството на дървени въглища по открит способ. Изпускането на емисии в атмосферния въздух при производство на дървени въглища по друг способ трябва да става организирано, като се спазват нормите за допустими емисии за вредни вещества.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 12.09   490 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: В Битката при Маратон атинската войска и нейните съюзници от Платея спират първото нахлуване на персите в Гърция. 1609 г....