ЕС готви нови правила за по-добра защита на онлайн пазаруването

29.11.2022 | 12:30
по статията работи: econ.bg
Новият регламент за общата безопасност на продуктите е насочен към предизвикателствата, свързани с безопасността на продуктите при онлайн пазаруването. През 2021 г. 73% потребители са купували продукти онлайн
ЕС готви нови правила за по-добра защита на онлайн пазаруването
Снимка: под лиценза на creative commons

Преговарящите от Европейския парламент и Съвета постигнаха в понеделник вечерта предварително политическо споразумение за актуализиране на правилата на ЕС за безопасността на нехранителни потребителски продукти, предаде пресслужбата на Европарламента.

Новият регламент за общата безопасност на продуктите (GPSR) е насочен към предизвикателствата, свързани с безопасността на продуктите при онлайн пазаруването. През 2021 г. 73% потребители са купували продукти онлайн.

Безопасност

Съгласно договорените правила даден продукт може да се продава само ако има икономически оператор (като производител, вносител, дистрибутор), установен в ЕС, който отговаря за неговата безопасност.

При оценката на безопасността на продуктите Европарламентът включи мерки, за да гарантира, че са взети предвид рисковете за най-уязвимите потребители (например деца), свързаните с пола аспекти и рисковете за киберсигурността.

Премахване на опасни стоки онлайн

GPSR въвежда задължения за местата за пазаруване онлайн, като тези съгласно Закона за цифровите услуги, включително определяне на единна точка за контакт за националните органи за надзор и потребителите.

Националните надзорни органи ще могат да нареждат на онлайн пазарите да премахнат или деактивират достъпа до оферти за опасни продукти без неоправдано забавяне и при всички случаи в рамките на два работни дни.

Доставчиците ще трябва да проверяват на случаен принцип за опасни продукти.

Изземване, замяна и възстановяване на средства

В случай на изтегляне или предупреждение за безопасност икономическите оператори и местата за пазаруване онлайн вече ще трябва да информират всички засегнати потребители, които могат да идентифицират, и да разпространят широко информацията.

Уведомленията за изтегляне трябва да избягват изрази, които могат да намалят усещането на потребителите за риск (например "доброволно", "предпазно", "в редки/специфични ситуации").

Потребителите ще бъдат ясно информирани за правото си на ремонт, замяна или адекватно възстановяване на средства (поне равно на първоначалната цена).

Те освен това ще имат право да подават жалби или да предприемат колективни действия. Системата за бързо предупреждение за опасни продукти (портал "Safety Gate") ще бъде модернизирана, за да позволи по-ефективно откриване на опасни продукти и ще бъде по-достъпна за хора с увреждания.

Докладчикът Дита Харанзова каза: "Продуктите като цяло ще бъдат по-безопасни, но по-важното е, че опасните продукти ще бъдат премахвани по-бързо, включително от местата за пазаруване онлайн. И вече няма да научавате за изтеглянията случайно, а вместо това ще бъдете информирани директно, когато е възможно и ще ви бъдат дадени опции за ремонт, замяна или връщане на парите ви. Това са практически ползи за нашите граждани".

Следващи стъпки

Европарламентът и Съветът трябва да одобрят споразумението преди публикуването му в Официален вестник на ЕС и влизането му в сила. GPSR ще се прилага 18 месеца след влизането му в сила.

Очаква се новите правила да спестят на потребителите в ЕС около 1 милиард евро през първата година и приблизително 5.5 милиарда през следващото десетилетие.

Чрез намаляване на броя на опасните продукти на пазара новите мерки следва да намалят вредите, причинени на потребителите в ЕС поради предотвратими злополуки, свързани с продукта (оценени днес на 11.5 милиарда евро годишно) и разходите за здравни услуги (оценени на 6.7 милиарда евро на година).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.01   1340 г. – Кралят на Англия Едуард III е обявен за крал на Франция. 1500 г. – Испанският мореплавател и конкистадор Висенте Пинзон става първият европеец стъпил...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net