ЕК обяви нови мерки за подобряване на услугите по летищата

01.12.2011 | 16:07
по статията работи:
70% от всички закъснения на полети са причинени от проблеми на земята, а не във въздуха
ЕК обяви нови мерки за подобряване на услугите по летищата

Европейската комисия (ЕК) обяви всеобхватен пакет от мерки за увеличаване на капацитета, намаляване на закъсненията и подобряване на услугите по летищата в Европа. Това съобщиха от представителството на ЕК у нас.

Мерките засягат качеството на услугите, предлагани на пътници и авиолинии преди излитане и след кацане (напр. регистрация, обработка на багаж, зареждане на гориво), прозрачността на решенията за летищния шум, както и ефективността на сложната система за разпределяне на слотовете за излитане и кацане.

Заместник-председателят на Комисията Сийм Калас, който отговаря за транспорта, заяви, че европейските летища са изправени пред сериозен недостиг на капацитет: "Ако искаме фирмите и гражданите да се възползват максимално от въздушната транспортна мрежа, трябва да действаме сега".

70% от всички закъснения на полети са причинени от проблеми на земята, а не във въздуха. Ако сегашните тенденции се запазят, 19 ключови европейски летища ще се пукат по шевовете до 2030 г. Подобно натоварване може да доведе до закъснения на 50% от всички полети, заяви още Калас.

Пакетът се състои от резюме на политиката и три законодателни предложения - за слотовете, наземното обслужване и шума.

Слотове

Комисията предлага въвеждане на пазарни механизми за прозрачно търгуване със слотове между авиокомпаниите, както и мерки за гарантиране на максимално използване на наличния капацитет чрез вдигане на прага на правилото „използвай или губиш" от 80 на 85%.

Предложените мерки ще позволят поемането на още 24 милиона пътници до 2025 г. Мерките ще донесат 5 милиарда евро на европейската икономика и ще помогнат за създаване на 62 000 работни места през периода 2012-2025 г.

Пет европейски летища в момента работят при пълен капацитет: Дюселдорф, Франкфурт, Лондон Гетуик, Лондон Хийтроу, Милано Линате.

Наземно обслужване

ЕК предлага мерки за подобряване на качеството и ефикасността на наземното обслужване по летищата. Предлага се например увеличаване от два на три на минималния брой доставчици на наземни услуги, между които авиокомпаниите могат да избират в големите летища - за все още ограничени основни услуги като обработване на багажи, зареждане с гориво, товарни и пощенски услуги.

Предлага се също държавите от ЕС да могат да засилят защитата на правата на работещите, позволявайки им да запазят текущите си условия на труд при поемане на договора им от нов доставчик.

Шум

Комисията предлага повече прозрачност при процеса на определяне на шумови ограничения по летищата, както и да участва в този процес като надзорен орган, без да отнема правото на държавите да вземат окончателното решение. С предложенията се актуализира действащото законодателство предвид развитието на технологиите, за да могат държавните органи по-лесно да изтеглят от употреба най-шумните самолети.

При решенията за ограничаване на нивата на шума трябва да се постигне равновесие между защитата на гражданите, живеещи в близост до летищата, и нуждите на самолетните пътници. Решенията трябва да се съобразяват с международните насоки в тази област (органа на ООН, Международната организация за гражданска авиация).

Следващи стъпки

Предложенията на Комисията трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и правителствата на държавите от ЕС по процедурата за съвместно вземане на решение, преди да бъдат окончателно приети.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 23.01   393 г. – Римският император Теодосий I провъзгласява 9-годишния си син Хонорий за съимператор. 1482 г. – Излиза първото печатно издание на Петокнижието. 1556...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net