От Фонда за гарантиране на влоговете започват избора на временни синдици за КТБ

24.03.2015 | 12:40
по статията работи: Мина Стойчева
Измененията в Закона за банковата несъстоятелност вече са обнародвани
От Фонда за гарантиране на влоговете започват избора на временни синдици за КТБ
Снимка: Thinkstock/Guliver

От вторник (24 март) Фондът за гарантиране на влоговете вече има право да избере двама временни синдици, които ще бъдат назначени в Корпоративна търговска банка (КТБ) на мястото на назначение от Българската народна банка (БНБ) квестори. Това вече е възможно, след като измененията в Закона за банковата несъстоятелност, гласувани миналата седмица от парламента, бяха обнародвани в „Държавен вестник“.

Така сега предстои фонда да избере синдици от списък с имена, предоставен от Централната банка. Съдът е длъжен да извърши назначенията на структурата, когато тя е дала писмено съгласие за това. Въпросният списък е обновен за последно през октомври, като от БНБ обявиха миналата седмица, че той не е публичен.

Временните синдици ще работят в банката, като ще заместят назначените от БНБ квестори, преди съдът да вземе окончателно решение по отношение на несъстоятелността на финансовата институция. Те ще имат право да оспорват цесии и прихващания, които са били разрешени от квесторите.

Заедно с това синдиците ще опазват, попълват, управляват и издирват имуществото на банката. В правомощията им влиза и възможността за искане за прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки, по които банката е страна. 

С разрешението или по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете синдиците могат да възложат на международни одитни компании да проследят паричните потоци на КТБ, както и да препоръчват действия за запазване и връщане на банката на активи, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона. През миналата седмица стана ясно, че вече има чуждестранни фирми, които са проявили интерес да се заемат с тази дейност.

Междувременно временната анкетна комисия за казуса с КТБ заседава за първи път днес (24 март). Тя ще разгледа доклада на Българската народна банка (БНБ) за финансовата институция с отнет лиценз. Заедно с това ще бъде обсъден въпросът за оставката на управителя на Централната банка Иван Искров.

В понеделник стана ясно, че председателят на Върховния административен съд Георги Колев лично ще председателства петчленния съдебен състав по делото за лиценза на КТБ. Делото все още не е насрочено, въпреки че се очакваше то да бъде в края на февруари.

Определянето на съдебния състав е станало в присъствието на Колев, неговите заместници и шефовете на отделения. Със системата за случайно разпределение на делата е бил избран съдия-докладчикът, това е Росен Василев, командирован от Окръжния съд в Благоевград. Останалите трима магистрати, които ще решават ключовото дело са Милка Панчева, Александър Еленков и Наталия Марчева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...