ТУ-София ще изгради научен център за изследвания в областта на енергийната ефективност

07.07.2010 | 09:24
по статията работи:
В центъра ще работят учени и преподаватели от Техническия университет, от Химикотехнологичния университет и от институти на БАН
ТУ-София ще изгради научен център за изследвания в областта на енергийната ефективност

Техническият университет в София спечели петгодишен проект от фонда "Научни изследвания" към Министерството на образованието, младежта и науката, който трябва да бъде финансиран с 20-25 милиона лева, за да се изгради научен център. Това съобщи за БТА ректорът на висшето училище проф. Камен Веселинов.

Тази есен очакваме първата част от финансирането по проекта - вероятно от над 1 милиона лева, а в административната сграда на учебно-експерименталния завод на ТУ ще бъдат изградени научни лаборатории, обясни проф. Веселинов.

Той заяви, че в центъра, в който ще бъде изграден по проекта, ще работят учени и преподаватели от Техническия университет, от Химикотехнологичния университет /ХТМУ/ и от институти на БАН. Учените ще правят изследвания в лабораториите по теми, свързани с енергийната ефективност - на сгради - с облицовки и с дограми, за преноса на електроенергия, при който има много загуби, както и с новите енергийни източници - от вятърна и от геотермална енергия. Специалистите от ХТМУ са силни в областта на нанотехнологиите и ще изследват текстил с нанотехнологии, каза проф. Веселинов.

По думите му целта на проекта е да се използва базата за научни изследвания, но и да се правят съвместни изследвания.

Проф. Камен Веселинов отбеляза, че кандидатстването по проекта е започнало още при предишния министър на образованието Даниел Вълчев, но договорът е подписан при сегашното ръководство на МОМН.

До мястото, на което ще се изгради научният център има и свободна площ от около 20 декара, за да може той да бъде разширен в бъдеще, каза проф. Камен Веселинов.

Той посочи, че в университетите трябва да се изгради научна база, която да може да се използва не само за обучение, но и за изследвания. В цял свят се правят изследвания в "сериозните" университети, добави ректорът на Техническия университет.

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов съобщи в началото на седмицата, че предстои до края на този месец да бъде приет на второ четене Законът за насърчаване на научните изследвания в България.

В тази насока важен е ангажиментът, който поема държавата за създаването на три-четири големи центъра около университетите, в които да има концентрирана технологична база, заяви министър Игнатов. По думите му тези центрове ще представляват научни паркове или инкубатори, като световна практика е да има подобна концентрация на ресурсите около университетите. Законът за насърчаване на научните изследвания поставя и въпроса за стратегията за научни изследвания, която се изработва в момента, отбеляза министър Сергей Игнатов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...