МС прие проектобюджета за 2012 г.

31.10.2011 | 12:28
по статията работи:
468 млн. лева са предвидени за здравеопазването през 2012 г. Търсят се средства за увеличаване на минималните пенсии
МС прие проектобюджета за 2012 г.

Правителството прие проектобюджет 2012, бюджетите на НОИ и на НЗОК и пакета данъчни закони. Това стана ясно след извънредното заседание на Министерския съвет за Бюджет 2012, предаде Агенция "Фокус" .

За разлика от други години, документът беше внесен в НС без церемония. Според Закона за устройството на държавния бюджет Министерският съвет трябва да внесе проекта в парламента не по-късно от два месеца преди началото на бюджетната година, т.е. законовият срок за това изтичаше днес.

Основни макроикономически рамки

Според разчетите през следващата година икономиката трябва да произведе стоки и услуги за 81.629 млрд. лв. Това е увеличение с повече от 5 млрд. на заложените в бюджета за тази година 76.606 млрд. лв. Реалният растеж е заложен на 2.9 на сто.

Очаква се в края на следващата година инфлацията да е в размер на 2.8 на сто при 3.2 средна за периода. Заложените параметри параметри са по-ниски от заложените за 2011 година, според които инфлацията в края на годината трябва да е 3.9%.

Среден курс от 1.39 лв. за един долар е заложен в приетия днес проектобюджет. Разликата в сравнение със заложените параметри в тазгодишния бюджет е минимална.

 

Търсят се средства за увеличаване на минималните пенсии

Междувременно в МТСП стана ясно още, че се търсят средства за увеличаване на минималните пенсии от второто полугодие на 2012 година.

Бюджетът за Държавното обществено осигуряване (ДОО) предвижда средно годишна хармонизирана инфлация 3,2%, брой осигурени лица - 2 765 158, среден осигурителен доход от 622,30 лв., брой на безработните с право на обезщетение за безработица - 116 314 души, средногодишен брой пенсионери - 2 195 220.

Около 1.2 млн. пенсионери у нас получават пенсии до 200 лева. Дали те ще получат увеличение, ще стане ясно до десетина дни от анализ, който се прави. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. С около 4000 по-малко ще бъдат пенсионерите през следващата година. Това отчасти се дължи на увеличение с четири месеца на необходимия стаж за пенсиониране.

Търсят се допълнително средства за увеличаване на помощта за майчинство от 240 лева на 270 лева. Това ще струва на бюджета 16 млн. лева.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов съобщи, че следващата сряда в Министерски съвет ще бъде внесен проект на постановление за увеличаване на минималната работна заплата от 270 лева на 290 лева от 1 април. Максималният осигурителен праг остава 2 000 лева, с таван на пенсията от 700 лева.

Ще има повишение на минималните осигурителни прагове във всички икономически дейности, информира БГНЕС.

От общо 85 икономически дейности, в 50 беше постигната договореност между синдикатите и работодателите, като средното увеличение е 6,9%. За останалите 35 икономически дейности сме предложили увеличението да бъде 4,5%, колкото се очаква да бъде увеличението на средния осигурителен доход за следващата година, обясни социалният министър.

Ще има повишаване на акцизните ставки върху природния газ

Ще има повишаване на акцизните ставки върху природния газ, използван като гориво за отопление и като моторно гориво. Това стана ясно още днес след извънредно заседание на правителството за Бюджет 2012.

От 1 юни 2012 г. ще се увеличи акцизната ставка върху природния газ, използван като моторно гориво, която ще бъде 85 стотинки на гигаджаул или малко над 1 стотинка за литър. От същата дата се предвижда и ръст на ставката за газа, използван като гориво за отопление – 10 стотинки на 1 гигаджаул или 0.4 стотинки за литър. Целта е ръстът да не е шоков. За природния газ за битови нужди не се предвижда увеличение.

Законопроектът предвижда включване на енергийните продукти с код по КН 3811 11, 3811 19 00 и 3811 90 00 в обхвата на режим отложено плащане на акциз. Тези кодове се отнасят за добавки за подобряване на вискозитета, антикорозионни добавки и други, предназначени за прибавяне към моторни горива. Извън обхвата на режим отложено плащане на акциз остават добавките към смазочните масла с код по КН 3811 21 00 (добавки към смазочни масла, съдържащи нефтени масла или масла, получени от битумни минерали) и 38 11 29 00 (други добавки към смазочни масла). Този вид смазочни масла не са включени в предмета на действие на енергийната директива, тъй като се използват за цели различни от моторни горива или горива за отопление, информира пресцентърът на МС.

В Закона за акцизите и данъчните складове е заложено, че от началото на следващата годината ще се прилага намалена акцизна ставка за бира, произведена в странатав независими малки пивоварни.

300 млн. лв.  от приватизация са заложени в бюджета за следващата година

В бюджетната прогноза за приходите от приватизация за следващата година са заложени около 300 млн. лева. По този повод вицепремиерът Дянков коментира каза, че е оптимист за изпълнението на приватизационния план за тази година. До този срок се надявам за поне две от трите ЕРП да се осъществи приватизацията чрез фондовата борса, допълни той.

До края на ноември ще стане известно дали тази година ще има коледни плащания за пенсионерите. В момента се прави анализ за майчинските надбавки и на вариантите за увеличаване на минималните пенсии от следващата година. Парите за образование се увеличават с 50 млн.лева нетно, от тях около 40 млн.лева ще отидат за увеличаване на стандартите в средното образование, а останалата част е за фонд "Наука". В този смисъл нетно парите за наука се увеличават, отбеляза министър Дянков.

Всички хотелиери ще могат да се възползват от 9% ДДС

В Закона за ДДС има една промяна, с която се дава възможност на хотелиерите да се ползват от всички привилегии, които досега са действали само затуроператорите. Става дума за 9% ДДС, който досега е бил възможен главно за туроператори, които организират групови почивки и хотелиерите не са имали възможност да се възползват за техните услуги от намалената данъчна ставка и са плащали 20 на сто. С промяна, която е съгласувана с ЕК, вече и те ще могат да се възползват от намалената ставка от 9 процента, каза министърът.

В Закона за данъците върху доходите на физическите лица има две промени.
Първата е, че се закръглява към всеки кръгъл лев в полза на гражданите данъчното задължение. Другата предвижда освобождаване от задължението да подават годишна данъчна декларация на хората, които са придобили доходи от само трудово правоотношение.

Бюджетът за здравеопазване ще бъде увеличен с 10 млн. лв.

Бюджетът на Министерството на здравеопазването (МЗ) за следващата година ще бъде увеличен с 10 млн. лева до 468 млн. лева. Това съобщи днес ресорният министър Стефан Константинов и посочи, че няма да се наложи да се покриват стари плащания.

Парите за извънболнична помощ няма да се намаляват. Увеличените средства от бюджета на министерството ще са предназначени най-вече за подобряване на спешната помощ, предаде БТА.

На днешното извънредно заседание на правителството са били приети проектобюджетът за следваща година, бюджетите на НОИ, Здравната каса и пакетът данъчни закони.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 06.12   963 г. – Лъв VIII е избран за римски папа. 1240 г. – Армията на монголския владетел Бату Хан покорява Киевското княжество. 1534 г. – В Еквадор е...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net