Ще бъде създаден гаранционен фонд по ПРСР

17.11.2011 | 15:39
по статията работи:
Той ще предоставя гаранции в размер на до 50% към търговските банки за исканите кредити от страна на земеделските производители
Ще бъде създаден гаранционен фонд по ПРСР

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е предприело действия по създаването на Гаранционна схема по Програмата за развитие на селските райони за 2007-2013 година (ПРСР). Бюджетът е до 245 милиона евро, като над 80% от средствата ще бъдат обезпечени от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Гаранциите, предоставени от фонда към търговските банки за исканите кредити от страна на земеделските производители, ще са в размер до 50%.

Предложението за създаване на гаранционна схема е внесено официално в ЕК от ресорния министър Мирослав Найденов.

Прилагането на гаранционните схеми цели улесняване на достъпа до финансиране на бенефициенти по ПРСР, подпомагане на конкурентоспособността на земеделския и горския сектор, ускоряване реализирането на инвестиции, които се съфинансират със средства от ПРСР. Ще бъдат подпомагани малки и средни предприятия, които са бенефициенти по мерки 121 "Модернизиране на земеделските стопанства", 122 "Подобряване на икономическата стойност на горите", 211 "Плащания на земеделски стопани за природни ограничения в планинските райони" и 214 "Агроекологични плащания".

Гаранционните схеми ще се прилагат от Национален гаранционен фонд ЕАД. Фондът ще издава гаранции за допълване на обезпечението по кредити, отпуснати от банки на кредитополучатели, за осъществяване на проекти по мерки 121, 122, 211 и 214 от ПРСР, както и контрагаранции, които фондът ще издава по гаранции на банки за авансови плащания по проекти, одобрени за подпомагане по мерки 121 и 122.

Чрез гаранциите се цели да се ускори процесът на усвояването на средства по ПРСР, освен това достъпът до финансиране ще подпомогне и едни от най-уязвимите и непривилегировани бенефициенти по ПРСР в лицето на земеделските производители от сектор мляко, месо, агроеколози и такива, осъществяващи дейността си в необлагодеталствени райони.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 12.09   490 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: В Битката при Маратон атинската войска и нейните съюзници от Платея спират първото нахлуване на персите в Гърция. 1609 г....