ЕК съди България заради цифровизацията*

24.01.2013 | 13:16
по статията работи: Петър Чернев
Следваната от страната ни процедура се е основавала на прекалено ограничителни условия
ЕК съди България заради цифровизацията*

Европейската комисия реши да заведе дело срещу България пред Съда на ЕС заради издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър. Следваната от страната ни процедура се е основавала на прекалено ограничителни условия за издаване на разрешения, което е довело до изключването на потенциални кандидати. Това затруднява конкуренцията в бъдещия пазар на инфраструктура за цифрова наземна телевизия (ЦНТ) в България в нарушение на приложимите директиви на ЕС за електронните съобщения.

България не се е съобразила с изискванията, заложени в Директивата за конкуренцията, когато през 2009 г. е предоставила наличните пет лота чрез две конкурсни процедури, като по този начин е ограничила без основание броя на дружествата, които могат потенциално да навлязат на пазара. Освен това в нарушение на трите директиви критериите за подбор в конкурсните процедури са били прекомерно ограничителни, като са били отхвърлени кандидати, свързани с доставчици на съдържание (оператори на телевизионни канали), включително оператори, действащи само извън България, или с оператори на мрежи за радиоразпръскване.

През 2009 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) проведе две конкурсни процедури за разпределяне на пет частни лота за мултиплексите и един обществен. Миналата седмица пък бе обявено, че до края на януари ще се проведе конкурс за седми частен мултиплекс, към който интерес проявиха три компании, неуспели в предишните процедури.

През март 2012 г. ЕК поиска от българските власти да предприемат мерки срещу нарушението на правото на ЕС и да позволят реален достъп до българския пазар на инфраструктура за ЦНТ.

България обяви началото на нова тръжна процедура за отпускане на допълнителни честоти. Те обаче няма да бъдат предоставени преди 1 септември 2013 г., когато ще се премине от аналогово към цифрово излъчване. Очаква се съществуващите телевизионни канали да сключат споразумения с операторите на разпространителските мрежи преди преминаването, за да може след тази дата да се излъчва чрез новата инфраструктура за ЦНТ. Има голяма вероятност операторите, които ще навлязат на пазара след тази дата, да нямат никаква икономическа изгода от това. Ето защо Комисията реши да заведе дело срещу България в Съда, посочват от представителството на ЕК в България. 

От момента, в който разбрахме, че има такъв проблем, сме поддържали връзка с Европейската комисия. Всички мерки, които са предложени, сме взели предвид и сме предприели съответните действия. Това каза впоследствие в ефира на БНР  министърът на транспорта и информационните технологи Ивайло Московски. Той добави: "Едната от основните причини, заради които Комисията има тези претенции, е, че законодателството тогава е позволявало по някакъв начин дискриминиране на конкурентен принцип. Те изискаха да се променят две неща в съществуващите тогава закони, това е направено и законите са променени. Отворена е и процедура за трети мултиплекс".

Комисията за регулиране на съобщенията е спазила закона при издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър и ще направи всичко да защити интересите на страната. Това каза за БТА председателят на органа Веселин Божков. Той добави: Миналата седмица КРС обяви намерение да проведе конкурс за издаване на
едно разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, за осъществяване на електронни съобщения чрез електронна съобщителна мрежа за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване с национален обхват.

Средно по 105 телефонни обаждания постъпват всеки работен ден на националния информационен телефон 0700 123 44, на който гражданите могат да задават въпроси за предстоящата цифровизация на телевизионния ефир. Линията е без добавена стойност. Тя стартира преди месец и е активна за потребители от 08.30 до 22.30 часа в делнични дни и от 08.30 до 20.30 часа в събота и неделя. Това се похвалиха в понеделник от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС)

Над 80% от хората, обаждащи се на "горещия телефон, и в момента са потребители на ефирна телевизия. Голяма част от хората все още свързват понятието “цифрова телевизия” с DTH сателитна телевизия. Най-често задаваните въпроси са свързани с декодерите /set-top box за приемане на цифрова телевизия/ – откъде могат да бъдат закупени и колко струват. Бъдещите зрители на цифрова ефирна телевизия се интересуват също колко и кои програми ще могат да се приемат и какви конкретни стъпки трябва да предприемат, за да гледат цифрова ефирна телевизия.

*Информацията е допълнена в 17.50 ч.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 18.05   1284 г. – Шведският град Йоншьопинг получава статут на кралски град. 1565 г. – Начало на Великата обсада на Малта от османските турци, продължила до 11...