ЕП прие правила относно правата на пациентите да ползват лечение в чужбина

19.01.2011 | 14:51
по статията работи:
Новите правила поясняват, че разходите, направени от европейски граждани за трансгранично здравно обслужване в друга държава членка, ще им бъдат възстановени, ако въпросното лечение се покрива от здравноосигурителната им каса
ЕП прие правила относно правата на пациентите да ползват лечение в чужбина

Европейските депутати приеха ново законодателство, което ясно определя правата на пациентите да ползват лечение в друга страна от ЕС. То обхваща ключови въпроси, като правилата за възстановяване на разходите за лечение в чужбина, включително случаите, когато е необходимо получаване на предварително разрешение, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

При гласуването в сряда, 19 януари, депутатите одобриха законодателното предложение, по което има компромис със Съвета. Франсоаз Гросетет (EНП, Франция), която е докладчик на Парламента, каза следното: "Пациентите вече няма да бъдат оставяни сами на себе си, когато търсят трансгранично лечение и възстановяване на разходите. Тази директива най-накрая ще изясни правата на пациентите, които до този момент бяха твърде неопределени."

Новите правила поясняват, че разходите, направени от европейски граждани за трансгранично здравно обслужване в друга държава членка, ще им бъдат възстановени, ако въпросното лечение се покрива от здравноосигурителната им каса в тяхната собствена страна.

Властите могат да изискат от пациентите да получат "предварително разрешение" за лечения, при които е необходим престой от над един ден в болницата или специализирано здравно обслужване. По настояване на депутатите, всеки отказ за трансгранично лечение трябва да бъде обоснован съгласно ограничен списък от възможни причини, които включват риск за безопасността на пациента или населението.

Всяка държава членка трябва да определи една или повече "национални точки за контакт", които да предоставят информация на пациентите относно трансграничното здравно обслужване. Те трябва също така да предоставят помощ при възникнали проблеми.

Търсенето на лечение в чужбина може да бъде от особена полза за пациенти, които са включени в дълги списъци за чакащи, както и за тези, които не могат намерят необходимото лечение в своята страна. Членовете на ЕП също така засилиха правилата за сътрудничество при редки заболявания, тъй като познанията за тях могат да бъдат недостатъчни и специалистите са малко.

Като общо правило, повечето пациенти предпочитат да получават здравни услуги близко до техния дом. В момента, около 1% от бюджетите за здравеопазване на държавите членки отиват за покриване на разходи за лечение в чужбина.
Новите правила се отнасят само за пациентите, които са избрали да търсят лечение в чужбина. Европейската здравноосигурителна карта ще продължи да се прилага за граждани, които имат нужда от спешно лечение, когато са на посещение в друга страна от ЕС.

Законодателният текст, който е резултат на компромис между Парламента и Съвета, трябва да бъде формално одобрен и от последния, за да бъде окончателно приет. След това държавите членки ще разполагат с 30 месеца, за да направят необходимите изменения в своето национално законодателство.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 08.08   1709 г. – В Португалия е извършен първият успешен опит за полет с балон, изпълнен с топъл въздух. 1786 г. – С покоряването на връх Монблан Жак Балма и Мишел...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net