ЕП прие правила относно правата на пациентите да ползват лечение в чужбина

19.01.2011 | 14:51
по статията работи:
Новите правила поясняват, че разходите, направени от европейски граждани за трансгранично здравно обслужване в друга държава членка, ще им бъдат възстановени, ако въпросното лечение се покрива от здравноосигурителната им каса
ЕП прие правила относно правата на пациентите да ползват лечение в чужбина

Европейските депутати приеха ново законодателство, което ясно определя правата на пациентите да ползват лечение в друга страна от ЕС. То обхваща ключови въпроси, като правилата за възстановяване на разходите за лечение в чужбина, включително случаите, когато е необходимо получаване на предварително разрешение, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

При гласуването в сряда, 19 януари, депутатите одобриха законодателното предложение, по което има компромис със Съвета. Франсоаз Гросетет (EНП, Франция), която е докладчик на Парламента, каза следното: "Пациентите вече няма да бъдат оставяни сами на себе си, когато търсят трансгранично лечение и възстановяване на разходите. Тази директива най-накрая ще изясни правата на пациентите, които до този момент бяха твърде неопределени."

Новите правила поясняват, че разходите, направени от европейски граждани за трансгранично здравно обслужване в друга държава членка, ще им бъдат възстановени, ако въпросното лечение се покрива от здравноосигурителната им каса в тяхната собствена страна.

Властите могат да изискат от пациентите да получат "предварително разрешение" за лечения, при които е необходим престой от над един ден в болницата или специализирано здравно обслужване. По настояване на депутатите, всеки отказ за трансгранично лечение трябва да бъде обоснован съгласно ограничен списък от възможни причини, които включват риск за безопасността на пациента или населението.

Всяка държава членка трябва да определи една или повече "национални точки за контакт", които да предоставят информация на пациентите относно трансграничното здравно обслужване. Те трябва също така да предоставят помощ при възникнали проблеми.

Търсенето на лечение в чужбина може да бъде от особена полза за пациенти, които са включени в дълги списъци за чакащи, както и за тези, които не могат намерят необходимото лечение в своята страна. Членовете на ЕП също така засилиха правилата за сътрудничество при редки заболявания, тъй като познанията за тях могат да бъдат недостатъчни и специалистите са малко.

Като общо правило, повечето пациенти предпочитат да получават здравни услуги близко до техния дом. В момента, около 1% от бюджетите за здравеопазване на държавите членки отиват за покриване на разходи за лечение в чужбина.
Новите правила се отнасят само за пациентите, които са избрали да търсят лечение в чужбина. Европейската здравноосигурителна карта ще продължи да се прилага за граждани, които имат нужда от спешно лечение, когато са на посещение в друга страна от ЕС.

Законодателният текст, който е резултат на компромис между Парламента и Съвета, трябва да бъде формално одобрен и от последния, за да бъде окончателно приет. След това държавите членки ще разполагат с 30 месеца, за да направят необходимите изменения в своето национално законодателство.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 06.02   1623 г. – Франция, Савоя и Венеция сключват съюзен договор, насочен против Испания. 1788 г. – Масачузетс става 6-ия щат на САЩ. 1819 г. – Британският...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net