ЕК иска данъчни стимули за опазване на околната среда

03.06.2010 | 08:29
по статията работи:
Удвояването на благосъстоянието води до увеличаване на натиска върху околната среда с между 60 и 80%, показа доклад на ЕК
ЕК иска данъчни стимули за опазване на околната среда

Европейската комисия публикува, съвместно с Програмата на ООН за околната среда, нов важен доклад, подчертаващ необходимостта от радикална промяна в начина, по който големите икономики използват ограничените ресурси. Докладът предоставя научна обосновка за приоритетните области, в които да се насочат усилията на света в областта на околната среда, като класира продукти, материали, икономически и ежедневни дейности според тяхното въздействие върху околната среда и ресурсите.

Две от основните заключения са, че над половината от световния добив на растителни култури понастоящем се използва за изхранване на животни и че удвояването на благосъстоянието води обичайно до увеличаване на натиска върху околната среда с 60 до 80 процента. Докладът с обем 149 страници, съставен от Международната група от експерти за устойчиво управление на ресурсите, посочва, че законодателите и политиците, опитващи се да постигнат максимален ефект по отношение на благосъстоянието на Земята, следва да използват данъчни и други стимули, за да насърчат употребата на по-екологични селскостопански практики и да намалят използването на изкопаеми горива.

Най-важните причинители

Докладът Въздействие на потреблението и производството върху околната среда: приоритетни продукти и материали е най-новият от серията доклади на Международната група от експерти за устойчиво управление на ресурсите. С помощта на анализ на жизнения цикъл в него се каталогизират материалите и енергията, необходими за производство, потребление и обезвреждане, и се определят процесите, продуктите и материалите, носещи най-голямата отговорност за щетите, причинени на околната среда в световен мащаб. Челните места в списъка се заемат от селскостопански продукти, по-специално от продукти от животни, за чието изхранване се изразходва над половината от световния добив на растителни култури. Потребителите на изкопаеми горива също понасят сериозни упреци, особено електрическите съоръжения и други енергийно-интензивни промишлени производства, отоплението на домовете и транспортът. Сред материалите с най-голямо въздействие в рамките на своя жизнен цикъл са пластмаси, желязо, стомана и алуминий.

Групата посочва следните области като приоритетни при ограничаването на натиска върху околната среда:

 • изменението на климата,
 • промяната на местообитанията,
 • замърсяването с азот и фосфор, свръхексплоатацията на рибните, горските и други ресурси,
 • инвазивните видове,
 • безопасността на питейната вода и канализацията,
 • използването на твърди горива за домакински нужди,
 • излагането на въздействието на олово,
 • замърсяването на въздуха в градовете и професионално обусловеното излагане на въздействието на фин прах.

Опасностите на благоденствието

Обезпокояващ е фактът, че съгласно приведените от групата доказателства благосъстоянието и въздействието на човека върху околната среда вървят ръка за ръка, противно на широко разпространеното убеждение, че по-голямото благосъстояние намалява вредите за околната среда.

В доклада се посочва, че макар нарастващото благоденствие да може да доведе до сравнително прости промени в процесите и устройствата, за да се контролират местните източници на конвенционалното замърсяване на въздуха и водата, то води също така до нарастването на по-широкомащабни проблеми като енергопотребление и емисии на парникови газове. По отношение на СО2 "удвояването на благосъстоянието води обичайно до увеличаване на натиска върху околната среда с 60 до 80%, като при развиващите се икономики този дял понякога е дори по-голям", се казва в доклада.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Зимна приказка
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...
Полезно от Мрежата
7sport.net