За пръв път потребителите на "Фейсбук" в България не са се увеличили през 2018 г.

16.02.2019 | 10:20
по статията работи: econ.bg
Броят на активните потребители на "Фейсбук" в България не е отбелязал видим ръст за пръв път от години на фона на слабо увеличаване в Европа и света между януари 2018 г. и миналия месец
За пръв път потребителите на "Фейсбук" в България не са се увеличили през 2018 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

Броят на активните потребители на "Фейсбук" в България не е отбелязал видим ръст за пръв път от години на фона на слабо увеличаване в Европа и света между януари 2018 г. и миналия месец. Това сочи докладът The Global State of Digital in 2019 на консултантската компания за маркетинг в социалните мрежи Hootsuite.

Документът, включващ отделни статистики за всички държави, показва, че към януари тази година активните потребители на "Фейсбук" са били 3.70 млн. души (над половината от населението). Миналата година обаче те отбелязаха ръст със 100 хил. души спрямо предходната и това бе поредната от години на увеличаване (за сравнение броят им бе около 2 млн. в началото на десетилетието).

Малко по-голям (51%) е делът на жените сред активните потребители. През изминалата година средно те са харесвали повече публикации за 30 дни (19 при жените, 14 при мъжете), направили са повече коментари (8 към 3), споделили са повече публикации (3 към 1) и са отворили повече реклами през "Фейсбук" (22 към 14) за същия период.

Следващата по активни потребители мрежа е притежаваната от "Фейсбук" "Инстаграм" с 1.2 млн. потребители, следвана от "Снапчат" с 465 хил. души и "Туитър" със 177.5 хил. души. (Извън тази статистика е "Линкдин", която има 730 хил. регистрирани потребители в България, но за тях не се мери активност.)

Не е измерена промянатата в активните потребители на "Туитър" на годишна база, но тя е единствената от четирите мрежи, при която е отчетен растеж (2.3%) за последното тримесечие на миналата година. За сравнение при "Фейсбук" и "Инстаграм" растежът е 0%, а потребителите на "Спанчат" в България са намалели с 6.1 на сто. При "Туитър" според доклада се наблюдава обратната на "Фейсбук" тенденция - едва 28% от българските му потребители са жени, а 72 на сто са мъже.

Резултатите на България в свързаността не се различават значително от средното за Европа. На континента, с общо население 846 млн. души (това включва страни като Русия и Украйна) мобилните връзки са 1.101 млрд. или 130% от общия брой (средно 1.3 връзки на човек). Интернет ползват 86% от населението (724.7 млн. души), а 55 на сто (462.5 млн.) ползват социални мрежи.

България се вписва в някои от тези тенденции с 9.93 млн. мобилни връзки или 143% от населението ? (по този показател тя е и над средните 115% за света, сходна с държави като Сингапур, Италия, Швеция, Япония, Виетнам и Австрия). Това не се отнася за употребата на интернет, която обхваща под три четвърти от населението: цитирани са данни на различни институции, според които потребителите на интернет са между 4.66 и 4.27 млн. души. Все пак близо 39 хил. души повече ползват интернет в началото на тази година, отколкото на миналата. Новите активни потребители на социални мрежи са 100 хил. за същия период, а общо 300 хил. (9.4%) са започнали да ги ползват и на мобилните си устройства.

В началото на годината при 7.67 млрд. жители по света 5.112 млрд. ползват мобилни телефони - 67% от всички. По-малко, около 4.388 млрд. - използват интернет (57%). Потребителите на социални мрежи са под половината от това население - 45 на сто (3.484 млрд.), сочат данните на Hootsuite.

Това означава, че свързаността - мобилна и в интернет - е нараствала по-бързо през последната година. При 1.1% прираст от януари 2018 г. до януари 2019-а интернет потребителите са се увеличили с 9.1% (с още 367 млн.). Уникалните мобилни потребители са с 2% повече (100 млн. души), при социалните мрежи увеличението на активните потребители е 9%. С 10 на сто се е увеличил делът на хората, които ползват социални мрежи през мобилните си устройства.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 12.09   490 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: В Битката при Маратон атинската войска и нейните съюзници от Платея спират първото нахлуване на персите в Гърция. 1609 г....