ЕС дава с 1 млрд. евро по-малко за наука

01.10.2013 | 14:20
по статията работи: Петя Бързилска
Само 8% от парите за наука през 2014 г. ще бъдат насочени към нови проекти, а с останалите 92% ще се плаща по вече стартирали такива
ЕС дава с 1 млрд. евро по-малко за наука

Европейската наука ще получи 1 млрд. евро по-малко от европейския бюджет в сравнение с тази. Сегашните нива на финансиране ще бъдат достигнати едва през 2017 г. Това съобщи Ивайло Калфин по време на Петата европейска среща на високо равнище за иновациите, провеждаща се днес в Брюксел.

По думите му изследванията и иновациите са една от малкото области, в които финансирането през следващия бюджетен период е увеличено. "Въпреки това идните две години ще има спад в инвестициите, който само донякъде ще бъде компенсиран от предсрочното изплащане на суми, договорено от Европейския парламент”, обясни Калфин, който е докладчик на ЕП за дългосрочния бюджет на ЕС до 2020 г.

Парламентът настояваше за предсрочно изплащане през първите две години от програмния период на средства за наука и изследвания, борба с безработицата и за поощряване на малкия и среден бизнес, за да се ускори излизането от кризата на европейската икономика.

За 2014 г. предсрочно ще се изплатят 212 млн. евро за наука, разделени между Европейския изследователски съвет и програмата „Мария Кюри”. Въпреки това в бюджета ще има малко под 9 млрд. евро срещу 10 млрд. тази година. "Въпреки огромните усилия от различни политически групи в Европейски парламент, общото намаляване на европейския бюджет, ще се отрази и на финансирането на науката и изследванията”, добави Калфин.

Заради недостига на средства само 8% от парите за наука през 2014 г. ще бъдат насочени към нови, а с останалите 92% ще се плаща по вече стартирали проекти.

Генералният директор на дирекцията „Изследвания и иновации” в Европейската комисия Робърт-Ян Смитс, който също участва във форума заяви, че Комисията е силно разтревожена, че бюджетът от 70 млрд. евро за научната програма на ЕС „Хоризонт 2020” е само на хартия, като почти няма пари за финансиране на нови проекти и авансови плащания. „Изключителен цинизъм е че страните членки посочват „Хоризонт 2020” като приоритет, а от друга страна орязват парите в брой. Това ще създаде огромен недостиг на средства в бъдеще”, заяви Смитс.

Участниците в Петата среща на високо равнище по иновациите изразиха тревога, че заради недостатъчното финансиране европейската наука е загубила лидерски позиции последните години, а икономиката изостава значително от конкурентите си.

Същевременно стана ясно, че България е използвала по-малко от половин процент от средствата, предвидени във Фонда за наука и иновации.

Към 2012 г. разходите за наука и иновации са 0,6% от брутния вътрешен продукт (БВП), заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...