ЕК дава 115 млн. евро за ИКТ проекти през 2011 г.

15.03.2011 | 16:46
по статията работи:
Тази година до 3 пилотни проекта на обща стойност до 7 млн. евро за тестване на градски и междуградски информационни услуги ще бъдат подпомогнати
ЕК дава 115 млн. евро за ИКТ проекти през 2011 г.

115 млн. евро е бюджетът на петия конкурс от програма "Подкрепа за ИКТ политики" от Рамкова програма "Конкурентоспособност и иновации" на Европейската общност. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в сътрудничество с фондация "Приложни изследвания и комуникации" организира днес информационен ден за научни организации и фирми, които ще кандидатстват за финансиране.

От 2007 г. досега са проведени четири годишни конкурса по програма "Подкрепа за ИКТ политики". През 2010 г. българските организации получиха финансиране в размер на 651 530 хил. евро. Това беше посочено в приветствието на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов. От 33 кандидатствали държавни институции, фирми, университети и неправителствени организации, шест проекта с 8 български участника бяха успешни.

Петият конкурс е обявен на 1 март 2011 г. Краен срок за подаване на предложенията е 1 юни 2011 г. Оценка на проектите се очаква в периода юни-юли 2011 г. Проектите ще стартират  в края на 2011 г., информира пресцентърът на МТИТС.

За проекти по тема "Информационни и комуникационни технологии  за ниско въглеродна икономика и интелигентна мобилност" са предвидени 24 милиона евро. Предложенията трябва да са насочени към спестяване на енергия в сградите поне 15 на сто годишно, както и за нискоенергийни и по-ефективни транспортни системи. Кандидатите за финанасиране трябва да привлекат участници от цялата верига на доставки - от индустрията, до архитектите, строителните предприемачи и крайните ползватели.

Електромобилите са една от най-ефективните възможности за радикална промяна на днешната транспортна система. Затова Петият конкурс ще подкрепи до 3 пилотни проекта на обща стойност до 7 млн. евро за тестване на градски и междуградски информационни услуги, които улесняват и подпомагат потребителите при използването на електромобили. Това са например планирането на маршрути, оптимизация на използваната енергия и презареждането, технологични решения за споделяне на автомобили в градски условия и свързани с това бизнес модели.

Най-много средства - 38 милиона евро, са предвидени за обогатяване на цифровата библиотека "Еuropeana" и за модернизиране на системите за образование в Европа чрез интегриране на е-ученето в програмите.

Разделът "Информационни и комуникационни технологии за иновативно правителство и публични услуги" е с бюджет 21,5 милиона евро. Кандидатите трябва да направят предложения за единна европейска платформа за електронна идентификация на физически и юридически лица. Пилотният проект трябва да осигури използването на цифровата идентификация за електронни услуги в различни приложни сектори като транспорт, здравеопазване, социално и пенсионно осигуряване, заетост, публични и бизнес регистрации, банково дело, телекомуникации.

18 милиона евро са предвидени за технологични решения за здравеопазване и грижи за възрастните. Проектите трябва да подпомогнат общоевропейската цел до 2015 г. гражданите на Стария континент да имат онлайн достъп до медицинските си  здравни данни, а до 2020 г. - да ползват широко разпространени услуги чрез телемедицината.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 23.07   1881 г. – Учредена е Международната федерация по гимнастика – първата международна спортна федерация. 1914 г. – България в Първата световна война:...