ЕК дава 6.4 млрд. евро за научни изследвания и иновациите

19.07.2010 | 14:38
по статията работи:
Основен приоритет са малките и средните предприятия
ЕК дава 6.4 млрд. евро за научни изследвания и иновациите

Комисар Мойра Гейгън-Куин обявви днес инвестиции на Комисията в областта на научните изследвания и иновациите на стойност приблизително 6,4 милиарда евро. Този най-голям до момента пакет покрива голям брой научни дисциплини, области на политиката и търговски сектори. Тези инвестиции ще разширят границите на научното познание, ще увеличат конкурентоспособността на Европа и ще помогнат за успешното решаване на проблеми на нашето общество като изменението на климата, сигурността на енергийните и хранителните доставки, здравеопазването и застаряването на населението.

Инвестициите ще бъдат разпределени между приблизително 16 000 участници от научноизследователски организации, университети и от промишлеността, в това число около 3 000 МСП. Помощите ще се отпускат чрез "покани за представяне на предложения" ("calls for proposals") след изготвяне на оценки през следващите 14 месеца. Много от тези покани ще бъдат публикувани официално на 20-ти юли. Този пакет от инвестиции е икономически стимул, в резултат на който се очаква да бъдат създадени над 165 000 работни места. Той е също и дългосрочна инвестиция за изграждането на по-интелигентно, по-устойчиво и по-интегриращо общество в Европа. Той е основен елемент на стратегията "Европа 2020" на ЕС и особено на водещата инициатива "Съюз за иновации", която ще бъде стартирана през есента на 2010 г.

Най-голямата досега инвестиция

Ще има възможност да се кандидатства за финансиране по Седмата рамкова програма на ЕС в множество области на политиката. Здравеопазването например се финансира с 600 милиона евро. Предвидени са 1,2 милиарда евро за научни изследвания в областта на информационните и комуникационните технологии (ИКТ), което ще допринесе за изпълнението на ангажимента на Комисията по "Програмата за цифрови технологии в Европа" за запазване на темпото при ежегодните увеличения във финансирането на ИКТ.

Над 1,3 милиарда евро са запазени за най-добрите и креативни учени, които се подбират от Европейския съвет по научни изследвания. По програмата за дейности "Мария Кюри" ще бъдат отпуснати помощи за мобилност на повече от 7 000 високо квалифицирани изследователи на стойност 772 милиона евро.

800 милиона евро за МСП

Основен приоритет са малките и средните предприятия (МСП), съставляващи гръбнака на европейската система за иновации и 99 % от всички европейски предприятия. МСП ще получат приблизително 800 милиона евро и за първи път ще има обособени бюджети в множество области. Например в областите здравеопазване, основана на познание биоикономика, околна среда и нанотехнологии за множество теми участието на МСП трябва да достигне 35 % от общия размер на бюджета.

Нови продукти и услуги

Същината на този пакет е превръщането на резултатите от научните изследвания в нови технологии, продукти и услуги.

Само в изследванията в областта на здравеопазването около 206 милиона евро - една трета от общия бюджет за 2011 г. - ще бъдат изразходвани за клинични тестове по инициатива на изследователите, целящи по-бързото въвеждане на нови медикаменти на пазара.

В областта на нанотехнологиите (270 милиона евро) ударението ще бъде поставено върху изследванията, разкриващи възможности за патентоване и търговско оползотворяване на резултатите.

Около 600 милиона евро от помощите за ИКТ са предвидени за мрежи и инфраструктура от следващото поколение, роботизирани системи, електронни и фотонни компоненти и технологии за цифрово съдържание. С над 400 милиона евро ще бъдат финансирани изследвания, занимаващи се с това как ИКТ могат да допринесат за постигането на напредък по теми като икономика с ниски емисии на въглерод, застаряващо общество и изграждане на гъвкави и устойчиви фабрики. 90 милиона евро през 2011 г. са отделени също за публично-частното партньорство за бъдещия интернет с цел да се внесе "интелигентност" в ключови европейски инфраструктури.

Нов пилотен проект за открит достъп до резултатите от изследвания в областта на околната среда, информира представителството на ЕК.

Проектите, занимаващи се с изследвания в областта на околната среда, ще получат около 205 милиона евро. Комисията ще предприеме тази година стъпки за ускоряване на съвместното използване на резултатите от изследвания в областта на околната среда: ползващите помощи от ЕС ще трябва да се задължат да предоставят свободен достъп (след определен период на въздържане) до публикациите, произтичащи от техните изследвания.

Контекст

Бюджетът за поканите за представяне на предложения по Седмата рамкова програма за 2011 г. е 6,4 милиарда евро, което е с 12 % повече отколкото през 2010 г. (5,7 милиарда евро) и с 30 % повече отколкото през 2009 г. (4,9 милиарда евро).

Седмата рамкова програма е най-обширната отделна програма за научни изследвания в света, като бюджетът ѝ надхвърля 50,5 милиарда евро (без Евратом) за периода 2007-2013 г.

Чрез приемането на стратегията "Европа 2020" европейските политически лидери превърнаха научните изследвания и иновациите в основен приоритет на европейската политическа програма, поставяйки ги в основата на инвестициите за устойчив растеж и работни места.

Обявените днес покани за представяне на предложения ще се впишат във водещата европейска инициатива "Съюз за иновации", чието начало ще бъде обявено през есента на 2010 г. от комисар Мойра Гейгън-Куин. Тази инициатива, която е в основата на стратегията "Европа 2020", има за цел да даде импулс на цялата верига за иновации - "от научните изследвания до продажбите на дребно", като обедини науката на световно равнище с една икономика на иновациите ("i-conomy "). Тя ще отстрани проблемите, които възпрепятстват единния пазар и пречат на Европа да се конкурира със САЩ и останалите толкова успешно, колкото би могла.

Тя ще въведе също "партньорства за иновации", обединяващи основните участници в ключови области и насочени към постигане на подходящо равновесие между сътрудничество и конкуренция.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 27.07   1147 г. – Основаван е град Москва – настоящата столица на Русия. 1302 г. – Византийско-османски войни: В Битката при Бафей Османският емират отбелязва...