ЕС дава 8,1 млрд. евро за научни изследвания и иновации

09.07.2012 | 15:48
по статията работи: Лили Бончева
Със своите проекти за част от парите могат да кандидатстват организации от всички държави-членки на Общността
ЕС дава 8,1 млрд. евро за научни изследвания и иновации
Снимка: Sxc.hu

 

Днес Европейската комисия (ЕК) оповести последния и най-мащабен до момента кръг от покани за представяне на предложения в областта на научните изследвания по Седмата рамкова програма (РП7).

Общо 8,1 милиарда евро ще бъдат отпуснати за проекти и идеи, които трябва да имат за цел да засилят конкурентоспособността на Европа и да спомогнат за решаването на проблеми, свързани със здравето на човека, опазването на околната среда и намирането на нови решения за справяне с все по-трудните предизвикателства, предизвикани от урбанизацията и управлението на отпадъците.

Отпуснатите финансови средства, за които могат да кандидатстват организации и предприятия във всички държави — членки на ЕС и в страните партньори, представляват по-голямата част от предложения от ЕС за 2013 г. бюджет за научни изследвания, който възлиза на 10,8 милиарда евро. Това оповестяване се случва броени дни след като ръководителите на ЕС подчертаха голямото значение на научните изследвания и иновациите в Пакта за растеж и работни места.

Поканите са насочени към иновациите и към серията от предизвикателства, пред които е изправено обществото, като същевременно прокарват пътя на „Хоризонт 2020“, следващата програма за финансиране на научноизследователската дейност в ЕС за периода 2014—2020 г.

Общо 4,8 милиарда евро са предназначени за тематични приоритети в сферата на научните изследвания. Индустриалните иновации ще се подпомагат посредством близки до пазара дейности като пилотно въвеждане, демонстрации, стандартизация и трансфер на технологии. На малките и средните предприятия (МСП) ще бъде отделено специално внимание под формата на финансов пакет на стойност до 1,2 милиарда евро. Около 2,7 милиарда евро ще помогнат за утвърждаването на Европа като притегателен център от световна класа за изследователите, най-вече чрез отпускането на индивидуални стипендии от Европейския съвет за научни изследвания (1,75 милиарда евро) и чрез дейностите по програмата „Мария Склодовска-Кюри“ (963 милиона евро) за обучение и мобилност на изследователи.

Eвропейският комисар по въпросите на изследователската дейност, иновациите и науката Мойра Гейгън-Куин заяви: „Знанията са разменната монета на глобалната икономика. Ако Европа иска да продължи да е конкурентоспособна в условията на 21 век, трябва да подкрепим научните изследвания и иновациите, които ще спомогнат за създаването на растеж и работни места сега и занапред. Високата степен на конкуренция за финансиране от ЕС гарантира, че парите на данъкоплатците се предоставят на най-добрите проекти, с които се търси решение на проблеми, касаещи всички нас.“

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 27.07   1147 г. – Основаван е град Москва – настоящата столица на Русия. 1302 г. – Византийско-османски войни: В Битката при Бафей Османският емират отбелязва...