Ще си сътрудничим с Австрия за развиването на пазара на труда

20.09.2012 | 15:18
по статията работи: Петя Бързилска
Застаряването на населението се отразява върху финансовата стабилност, заяви Тотю Младенов
Ще си сътрудничим с Австрия за развиването на пазара на труда
Снимка: Sxc.hu

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще създаде Българо-австрийски центрове за квалификация и преквалификация на работници. Това предвижда Работната програма за сътрудничество 2012 – 2013 г. между МТСП и Федералното министерство на труда, социалните въпроси и защита на потребителите на Австрия.

Днес министър Тотю Младенов и австрийският му колега Рудолф Хундсторфер подписаха документа на двустранна среща, която се осъществи в рамките на работна визита на министър Младенов във Виена, съобщиха от МТСП.

Работната програма между двете министерства за 2012 – 2013 г. включва области на сътрудничество като заетост и пазар на труда, политика за хората с увреждания, корпоративна социална отговорност и координация на системите за социална сигурност.

По думите на Пладенов в България има над 400 австрийски компании, в които са заети над 30 000 служители, което прави държавата най-големия инвеститор в България. По неговите думи те са потенциални потребители на услугите, които квалификационните центрове ще предоставят.

Предвижда се обучителните институции да имат роля за създаването на клъстър от фирми, проучване на потребностите от обучение, свързване в мрежа на фирми и обучаващи центрове и др.

В Работната програма между двете министерства за 2012 – 2013 г. е заложено и реализирането на проект „Виртуална мрежа за професионално обучение Австрия-България”.

Финансирането на дейностите на Виртуалната мрежа ще се осигури от Федерално министерство на труда, социалните въпроси и защитата на потребителите на Австрия. Дейностите по квалификация ще се финансират от заинтересованите фирми. В рамките на проекта ще се разработи интернет страница и ще се обучи екип от български експерти за предоставяне на услуги по квалификационно консултиране.

Според българския министър на труда застаряването на населението се отразява върху финансовата стабилност на важни социални системи като пазара на труда, пенсионната система, системата на здравеопазването, социалните грижи и образованието. 

По думите на Младенов трябва да се насърчава трудовия живот и заетостта, недискриминацията и социално включване на възрастните хора. Възрастните работници попадат сред целевите групи на схемите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси, отбеляза министърът. Той поясни, че се изпълняват операции, в които се включват наети лица над 55-годишна възраст в обучение за обучители и последващото им използване като ментори на новопостъпили работници.

Предоставят се и възможности за въвеждане на гъвкаво работно време за възрастните служители, работа на половин работен ден, срещу което със средства по ОПРЧР наетите получават материални стимули под формата на допълнителни трудови възнаграждения.

Министър Младенов представи актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението на Република България (2012-2030г.) и Националната концепция за насърчаване на активния живот на възрастните хора (2012-2030г.).

През 2011 г. в национални и регионални програми и мерки за обучение и заетост са включени над 15 700 лица на възраст над 50 години като техният среден относителен дял е над 35%. Младенов заяви, че в периода 2007-2010 г. един от всеки десет включени в операции в сферата на пазара на труда е бил на възраст между 55 и 64-годишна възраст.

Министър Младенов обърна внимание на системата за дългосрочни грижи и социални услуги в България. Очакванията са и реформите в пенсионната система да доведат до положителни резултати за устойчивостта на публичните финанси, отбеляза той.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 05.12   1492 г. – Христофор Колумб става първият европеец, който стъпва на остров Испаньола (днес Хаити и Доминиканска република). 1848 г. – Калифорнийска златна...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net