ЕК ще финансира научна дейност в слабо развитите региони в Европа

17.12.2012 | 17:00
по статията работи: Евгени Бърдаров
Кандидатстващите институции ще се подбират чрез конкурс
ЕК ще финансира научна дейност в слабо развитите региони в Европа

До 2,4 млн. евро ще могат да получат университети или научноизследователски институти в по-слабо развитите европейски региони. Финансовата подкрепа е в рамките на новооткрита програма на Европейската комисия (ЕК), става ясно от информация на Европейската комисия (ЕК).

Идеята е на тези места да бъдат привлечени изтъкнати представители на академичните среди, за да бъде подобрена научноизследователската дейност.

Инициативата има за цел да бъде наваксано изоставането в научноизследователската дейност и да бъде преодоляно разделението в областта на иновациите в Европа.

Програмата "Катедри на Европейското научноизследователско пространство" (ЕНП) ще помогне на университети и други организации, които отговарят на условията, да постигнат високо ниво на научните изследвания. Това ще им позволи да бъдат конкурентоспособни на международно равнище.

Институциите (университети или изследователски организации с нестопанска цел), които желаят да се възползват от програмата, трябва да могат да осигурят необходимите съоръжения и среда за отлична изследователска дейност в съответствие с ЕНП.

Първата фаза от пилотната покана за представяне на предложения, ръководена от Европейската комисия, се състои в това да се набележат и подберат чрез конкурс институциите, в които ще бъдат установени катедри на ЕНП. Ако програмата, която ще стартира с 12 млн. евро от бюджета на настоящата Седма рамкова програма за научни изследвания (2007 — 2013 г.), постигне успех, Комисията ще предложи да финансира много по-голям брой катедри на ЕНП, в зависимост от бюджета на бъдещата рамкова програма "Хоризонт 2020" (2014-2020)

Заинтересованите ще могат до 30 май 2013г. да представят предложенията си, които ще бъдат оценени през лятото на 2013 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...