За 10 дни ще се изплащат одобрените разходи по европроекти

04.08.2010 | 12:10
по статията работи:
Увеличават авансовите плащания за европроекти до 35%, реши правителството
За 10 дни ще се изплащат одобрените разходи по европроекти

В срок от 10 дни ще се изплащат одобрените разходи по европроекти, а при забавяне на плащанията по вина на администрацията, бенефициентът ще получава обезщетение. Това е записано в приетото днес от Министерския съвет постановление за определяне на механизма за верифициране на разходите и изплащане на безвъзмездна финансова помощ по оперативните програми, съфинансирани от структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз.

Постановлението цели преодоляване на регистрираното към момента забавяне на темпа на разплащане по програмите. То е част от пакета мерки на министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев за подобряване на механизма за оползотворяване на безвъзмездната финансова помощ от ЕС и ускоряване на процеса.

Разпоредбите на нормативния акт са насочени към опростяване на процедурите по контрол и отношенията между участниците в процеса на плащане на безвъзмездна финансова помощ. С постановлението се въвежда единна нормативна уредба по отношение на сроковете за верифициране на разходите и изплащането на безвъзмездна финансова помощ, като по този начин се унифицира дейността на всички секторни министерства, отговорни за управлението на Структурните инструменти на Европейския съюз.

Въвежда се и изискването за задължително информиране на бенефициентите по оперативните програми за техните права и отговорности на всяка стъпка в процеса на изплащането на финансовите средства по одобрените проекти. Приетото постановление ще улесни работата и на контролните органи, които ще осъществяват проверки върху процеса на верифицирането на разходите и изплащането на безвъзмездна финансова помощ на базата на нормативно уредени процедури, които са единни за всички отговорни институции, информира пресцентърът на МС.

Изпълнителите на големи инфраструктурни проекти по оперативните програми вече могат да получават авансово до 35% от средствата, реши още днес правителството.

По предложение на министър Дончев Министерският съвет прие решение за увеличаване размера на авансовите плащания по изпълнението на проекти и дейности от бенефициенти по оперативна програма „Регионално развитие" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, оперативна програма „Транспорт" в Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията и оперативна програма „Околна среда" в Министерството на околната среда и водите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
на този ден 21.06   1913 г. – По време на Междусъюзническата война българската 2-ра армия губи боевете при Кукуш и Лахна. Кукуш е превзет и изгорен от гръцката армия. 1918 г. –...