От 2016 г. офшорки ще могат да участват в банки и застрахователни дружества

25.08.2015 | 16:00
по статията работи: econ.bg
Условието за това е те да имат не повече от 10% дялово участие в тях
От 2016 г. офшорки ще могат да участват в банки и застрахователни дружества
Снимка: Sxc.hu

От 1 януари догодина офшорните фирми ще могат да участват в банки и застрахователни дружества, печатни медии и др., ако имат до 10% дялово участие в тях. Това предвиждат промени в Закона за икономическите и финансовите отношения с офшорни дружества,  публикуван в Портала за обществено обсъждане. С него правителството предлага редица облекчения за офшорните компании у нас.

"По този начин ще се избегне ситуация, при която поради притежаването на една акция в банка, застрахователно дружество или пенсионноосигурително дружество от дружество, регистрирано в офшорна зона, да се отнеме лиценз за банкова или застрахователна дейност, поради необявяване на данни за действителен собственик", посочват от Министерството на финансите, което е вносител,  в мотивите към проекта.

Като цел на проекта е посочено да се улесни бизнесът и да не се допусне нарушаване на правото на ЕС. Записано е също, че сегашните текстове обхващат изключително голям брой лица, дори в случаите, когато дружество, регистрирано в юрисдикция с преференциален режим, да няма никакво отношение към дейността на българско дружество.

Според действащия сега закон офшорките и свързаните с тях фирми не могат да участват в 28 дейности - банки, застрахователни и пенсионноосигурителни дружества, мобилни оператори, хазартни игри, печатни медии, социологически агенции. Забранява им се да кандидатстват за концесии и обществени поръчки, да участват в приватизационни сделки, да притежават земи и гори и др. Извън ограниченията остават офшорни фирми с ясни действителни собственици. Затова офшорните участия на местните дружества задължително трябва да се вписват в Търговския регистър.

С промените се въвеждат минимални прагове на базата на т. нар. "квалифицирано дялово участие", при които забраните няма да важат, т.е. офшорните компании ще могат да държат до 10% от капитала на компании и тогава за тях няма да важат ограниченията, предвидени в законодателството.

Предлага се изключение да има за фирми, регистрирани в Лихтенщайн и Гибралтар. Това се прави, тъй като Лихтенщайн е страна по Споразумението за европейското икономическо пространство, а Гибралтар членува в ЕС от 1973 г. като част от членството на Обединеното кралство.

Дефинирано е и понятието "действителен собственик" - това е физическо лице, което пряко или непряко притежава или в полза на което се управляват повече от 25 на сто от дяловете или акциите на юридическо лице. Когато не може да бъде идентифицирано лице, което управлява или в чиято полза се управляват 25% от имущество, за действителен собственик ще се счита физическото лице, което изпълнява длъжността на ръководен служител.

Предвижда се още собствениците на офшорките да не се вписват в Търговския регистър, а към Агенцията по вписванията да бъде създаден нов регистър за целта. Информация от него ще се дава при поискване само на дружества, в които участват офшорки, а също и на НАП, ДАНС, БНБ, КФН и други компетентни органи.

Източник: 3e-news.net

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...