До 2020 г. разходите за научно-изследователска дейност ще станат 2% от БВП

21.06.2010 | 17:19
по статията работи:
МИЕТ представи секторен анализ на българската икономика и мерки за стабилен икономически растеж
До 2020 г. разходите за научно-изследователска дейност ще станат 2% от БВП

Износът от сектори с висок интензитет на иновациите трябва да се превърне в "локомотив" за икономическия растеж. Това е един от основните изводи в секторния анализ на МИЕТ и мерките за осигуряване на конкурентна икономика, базирана на иновациите. Документът беше представен от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на дискусията "Постигане на конкурентоспособност чрез научни изследвания и иновации - стратегии, политики и стимули", организиран от Световната банка, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на образованието, младежта и науката.

Анализът се спира върху състоянието на икономиката през последните години, перспективите и тенденциите за нейното развитие и очертава секторите, които имат потенциал да осигурят траен и стабилен растеж на основата на висока добавена стойност, съобщават от МИЕТ.

Българската икономика все още изостава от равнищата в ЕС, а високият икономически растеж през последното десетилетие беше резултат основно на чужди инвестиции в недвижими имоти и финансово посредничество, отчита проучването. Ето защо е необходим нов модел за икономическо развитие на страната, ориентиран към нарастване на износа на стоки и услуги с висока добавена стойност.

До момента българската икономика е разчитала основно на сектори, свързани с природни ресурси и евтина работна ръка. Те не могат да осигурят устойчив икономически растеж, поради ограничените природни ресурси, непостоянните цени на суровините и конкуренцията от страни с много по-ниски разходи за труд. От друга страна, секторите, свързани с високи капиталови разходи, имат висока добавена стойност и са традиционно добре развити в страната. Затова България трябва да остане привлекателно място за големи капиталови инвестиции, поддържайки ниски данъчни ставки и изграждайки добра транспортна и енергийна инфраструктура. Секторите обаче, които имат най-голям потенциал за допълнително развитие в България и могат да осигурят дългосрочен икономически просперитет на страната, са свързани с висок интензитет на иновациите. Основните приоритети сред тях са информационните технологии, зелените технологии и технологиите, свързани със здравето. Те имат приложение в различни браншове на икономиката, например IT услуги, електроника, машиностроене, автомобилостроене, фармация, енергетика, производство на медицинска техника и други. Затова държавата си поставя за цел активно да насърчава тези сектори, свързани с инвестиции в иновации.

Правителството прие като национална цел на България разходите за научно-изследователска и развойна дейност (НИРД) да се увеличат до 2020 г. от сегашните 0.5% до 2% от БВП. В Закона за насърчаване на инвестициите са предвидени специални стимули за насърчаване на частните инвестиции в НИРД. Стартиращите фондове за рисково финансиране с помощта на държавата по инициативата JEREMIE също са един от инструментите за подкрепа на иновациите. В процес на разработване е и специален закон за иновациите.

Анализът на МИЕТ препоръчва и поддържане на ниски данъчни ставки за бизнеса, разширяване на инвестиционните стимули чрез Закона за насърчаване на инвестициите, както и вложения в подобряване на транспортната и енергийната инфраструктура. Специално място в документа е отделено и на активните мерки в областта на пазара на труда (курсове за преквалификация на съкратени работници, подобряване на връзката между образованието и бизнеса, мерки за обучение през целия живот), както и подобряване на регулаторната рамка (намаляване на административната тежест, въвеждане на електронно управление, въвеждане на прозрачни и справедливи условия за предоставяне на концесии и други).

Като продължение на представения днес документ, МИЕТ ще изготви анализ на клъстерите в България, който трябва да очертае кои региони на страната имат потенциал за развитие на конкретни икономически сектори. Стимулирането на инвестициите в приоритетни високотехнологични индустрии чрез финансиране по ОП "Конкурентоспособност", както и на износа на български високотехнологични предприятия чрез Българската агенция за експортно застраховане са част от инструментите, които трябва да съдействат за постигането на поставената цел - осигуряване на траен икономически растеж, базиран на сектори с висока добавена стойност.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 24.07   1799 г. – Наполеон I Бонапарт побеждава османската армия при Абукир в делтата на река Нил. 1824 г. – Публикувани са резултатите от първото в света...