И самоосигуряващите се лица декларират вноските си до 2 май

26.04.2012 | 13:15
по статията работи: Ралица Стоянова
Освен данъчна декларация те подават още две осигурителни декларации
И самоосигуряващите се лица декларират вноските си до 2 май
Снимка: Sxc.hu

Националната агенция за приходите (НАП) напомня на самоосигуряващите се, че освен данъчна декларация имат задължение да подават и две осигурителни декларации – Декларация образец 1, която се подава всеки месец и Декларация образец 6, която се подава еднократно в срока на подаване на годишната данъчната декларация - до 2 май 2012 година.

Декларация образец  6 съдържа данни за дължими осигурителни вноски на самоосигуряващите се лица. Подава се еднократно в срока на подаване на годишната данъчната декларация, съответно срока, в който те са задължени да представят справки №1 и №2 от данъчната декларация. Тези справки служат за определяне на окончателния размер на осигурителния доход и окончателния размер на дължимите от тях задължителни осигурителни вноски.

Декларация образец 1 съдържа данни за социално, здравно осигуряване, допълнително задължително пенсионно осигуряване, Учителски пенсионен фонд, фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите", както и за облагаемия доход. Този вид декларация се подава ежемесечно до 10 дни след като са платени дължимите осигурителни вноски или еднократно до 20 февруари 2011 година, ако са избрали да се осигуряват само за фонд „Пенсии" на Държавното обществено осигуряване.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица за 2011 година е 420 лева, а максималният е 2000 лева. Изключение правят земеделските производители, за които минималният осигурителен доход е 240 лв.

29 200 са регистрираните самоосигуряващи се лица в НАП Варна, които упражняват свободна професия и/или занаятчийска дейност по регистрация (журналисти, адвокати, консултанти, архитекти, експерт – счетоводители, одитори, нотариуси, частни съдебни изпълнители и др.), а така също и лица, извършващи търговска дейност като ЕТ, собственици или съдружници в търговски дружества, регистрираните земеделски производители.

НАП напомня, че от 1 януари 2010 година самоосигуряващите се лица внасят осигурителните си вноски  по собственото си ЕГН, а не по БУЛСТАТ на дружеството, чрез което са декларирали, че ще се осигуряват.

За неподадена декларация в срок или  посочени в декларацията неверни данни с цел да се избегне плащането на задължителни осигурителни вноски, самоосигуряващото се лице се наказва с глоба от 250 лева за всеки отделен случай.

Допълнителна информация за декларирането и плащането на осигурителните вноски самоосигуряващите се лица могат да получат на цената на градски разговор от цялата страна на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 или на електронна поща infocenter@nra.bg.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 01.08   527 г. – Юстиниан I става самостоятелен владетел на Източната Римска империя. 902 г. – Арабите, оглавявани от династията Аглабиди, завладяват последната...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net