В държавната администрация се затрудняват при писането на сложни думи

10.08.2011 | 09:19
по статията работи:
Авторите на новия правописен речник са обърнали специално внимание в изданието на прехода от малка към главна буква и обратно
В държавната администрация се затрудняват при писането на сложни думи

"В държавната администрация се затрудняват с писането на сложни думи, главни и малки букви, както и при цитиране". Това каза пред Агенция „Фокус" доц. д-р Руска Станчева - един от авторите на уводната част и на словника на новото издание на Правописен речник на българския език.

„В държавната администрация се затрудняват най-вече с писането на сложни думи - слято, полуслято, разделено, на доста специфични правни термини, на главни и малки букви отново в доста специализиран контекст, тъй като там има доста заплетени случаи, при употреба на знаци при цитиране и т.н., такива малки, дребнички на пръв поглед неща, които обаче за тях са много важни, защото това е администрацията на висшия законодателен орган", отбеляза Станчева.

Тя изтъкна обаче, че според нея подготовката и мотивацията на тази специализирана администрация, както и на екипа на Държавен вестник е на много високо ниво.

Лингвистът припомни, че през 2009 година по поръчка Института за държавна администрация (който вече не съществува) специалисти от Института за български език са провели обучение на стотици държавни служители. "Мисля, че се правят усилия в тази посока. Освен това, аз съм участвала няколко пъти в обучения на администрацията на Народното събрание. Хората там са изключително добре подготвени и много мотивирани. Нямам представа за по-ниските етажи на администрацията, т.е. от хората, с които ние се сблъскваме на гише, защото аз например предпочитам там, където е възможно, да общувам по електронен път и да нямам комуникация лице в лице, защото това пести време, разбира се", посочи доц. Станчева.

„Когато пише, човек трябва да взима решения и да мисли, да се уповава на някакви критерии, в случая на правила, които да разрешат това, което е конфликтно за него. Например, ако кажем: „Отивам до църквата, за да запаля свещ", то тогава ще напишем „църквата" с малка буква, защото имаме предвид сградата, но ако кажем: „Патриархът е глава на Църквата", то тогава „Църквата" е в значение на институция и ще я напишем с главна буква. Този процес на преход от малка към главна буква и обратно е един от активните процеси и затова сме му обърнали специално внимание при дефинирането на правилата. Много стриктно сме уговорили и обяснили кога това е възможно", изтъкна един от авторите на новото издание на Правописния речник.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 30.11   1406 г. – Григорий XII е избран за папа. 1700 г. – В битката при Нарва шведската армия, предвождана лично от крал Карл XII, побеждава значително...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net