В единната сметка първо ще се погасяват главниците

20.08.2013 | 17:56
по статията работи: Петя Бързилска
Промените в ДОПК трябва да подпомогнат задължените лица във временно финансово затруднение
В единната сметка първо ще се погасяват главниците

Министерството на финансите (МФ) официално публикува проекта и мотивите за промени в единната сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски.

С измененията се дава възможност първо да се погасяват главниците за данъци и осигуровки, с изтекъл срок за плащане. По този начин се спира начисляването на лихви и трябва да се предотврати натрупването на нови задължения.

От финансовото ведомство подчертават, че промените, които засягат Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), целят да се усъвършенства единната сметка за плащане на данъци и задължителни осигурителни вноски и да се подпомогнат задължените лица във временно финансово затруднение.

Също така ще може в производствата по принудително изпълнение по ДОПК да се дава разрешение за извършване на неотложни плащания от длъжника за всички видове публични задължения.

В заключителните разпоредби на законопроекта се предлагат промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС). С измененията е предложено механизъм за обратно начисляване на ДДС да се прилага и за нова категория стоки - зърнени и технически култури, които са най-често използвани в сложни схеми за измами с ДДС.

Основната цел с въвеждането на подобна мярка е в краткосрочен план да се намали в значителна степен нивото на данъчните измами и да се увеличат приходите.

С предложените законодателни промени нормативно се регламентират част от мерките, разработени и обсъдени в работна група към МФ с представители на работодателските организации, синдикатите, Националното сдружение на общините в България и приходните агенции.

В края на юли тази година за промените в единната сметка съобщи на пресконференция зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Тогава тя каза, че единната сметка се разделя на две - едната сметка ще бъде за данъци и осигуровки за главниците, а другата - за лихвите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...