В България липсва "ноу-хау" за развитие на IP телевизията

26.02.2008 | 19:19
по статията работи: Петър Чернев
Какво е IP телевизия? Има ли разлика между нея и интернет телевизията? Налице ли са условия у нас за развитието на IPTV мрежи? Кои са основните предпоставки за това? Какви услуги предлага IPTV технологията?
В България липсва "ноу-хау" за развитие на IP телевизията


Какво е IP телевизия?
Има ли разлика между нея и интернет телевизията? Налице ли са условия в България за развитието на IPTV мрежи? Кои са основните предпоставки за това? Какви услуги предлага IPTV технологията? Това са част от темите, които бяха засегнати по време на провелия се днес специализиран семинар на тема: "IPTV - пазарни възможности и тенденции", организиран от IDC България.

Между интернет телевизията и IP телевизията има голяма разлика, каза Александър Въгларов, изпълнителен директор на "Вестител" ЕАД, който представи възможностите за масово навлизане на IP-телевизионните услуги у нас..

Първата разлика е, че при интернет телевизията се използва глобалната мрежа - Интернет, докато при IP телевизията се използва собствена мрежа, изградена и поддържана от оператора, предлагащ тази услуга. Посредством тази мрежа операторът може да осъществява контрол на качеството на услугата, достигаща до крайния потребител.

Оттук произтича и фактът, че е налице голяма разлика между сигурността и качеството на двете мрежи в полза на IP телевизията. Публичният Интернет е изграден от множество разнородни устройства, което пречи за постигането на добро качество на предавания сигнал и неговата сигурност. В същото време в системата, предлагаща IP телевизия, е налице фабрично вградена conditional access система, която гарантира достъп на клиента до търсената услуга.

Втората разлика е възможността за контрол върху съдържанието, която предлага IP телевизията. При Интернет телевизията такава опция не е възможна. Основна разлика между двата типа телевизии е фактът, че крайният продукт, предаван по Интернет телевизията, се приема на персонален компютър, докато при IP телевизията той се приема в телевизор.

Бъдещето е свързано с конвергенция, както на предлаганите услуги, така и на крайните устройства, посредством които потребителят получава дадена услуга. Тази конвергенция ще позволи на IP телевизията да бъде приемана, както с помощта на телевизор, така и с помощта на компютър и мобилни телефони занапред, каза още Въгларов. Според него обаче на този етап е все още рано да се говори за приемане на IP телевизия на приемник, различен от телевизор.

Сред основните предпоставки за развитие на IP телевизията  у нас е изграждането на широколентова мрежа за достъп до Интернет. Това е минималното условие, необходимо за да може физически услугата да бъде предлагана. Тази мрежа трябва да има достатъчен капацитет и възможност. Друга важна предпоставка е наличието на multicast функция, посредством която пакети информация биват изпращани само до определени устройства.

Потребителите в България все още не правят разлика между телевизия и IP телевизия, както и между интернет телевизия и IP телевизия. Потребителят трябва да бъде научен, заяви още Въгларов. Различното и по-качествено съдържание е фактор, който би накарал потребителя да започне да разпознава IP телевизията.

На този етап липсва "ноу-хау" за това как може да бъде развита IP телевизията. От друга страна изграждането на мрежа, предлагаща IP телевизия, е много скъпо (малка мрежа за около 2 хил. абоната би струвала около 1- 2 млн. евро). Поддържането на такава мрежа изисква скъпа технология. Тя не е по силите на повечето мрежови оператори в България. В случая става въпрос за милиони евро, допълни Вългаров.

В момента TV пазарът в България е силно консолидиран. Това може да се окаже сериозна пречка за по-нататъшното развитие на IP телевизията у нас. Налице е също така и силно проникване на кабелната телевизия в градовете - около 73-74%.

Благоприятен фактор за развитието на IP телевизията в България може да се окаже нарастващия брой на triple play офертите, предлагани от кабелните оператори и включващи Интернет, телевизия и телефония. Той благоприятства развитието на широколентовите мрежи по технология, подходяща за транспортиране на IP телевизия.

Все още в България широколентовите мрежи не са достатъчно добре развити. Те са разпокъсани и покритието им е слабо. Също така multicast функцията е много слабо развита, което може да се превърне в проблем при бъдещо развитие на IPTV мрежата в България.

На LAN-операторите в България им липсва в опит, както в предаването, така и в маркетирането на една такава услуга като телевизията. За да се гарантира качество, е необходимо сериозно преструктуриране на техните мрежи. Повечето от тях разчитат на собствен капитал и трудно биха могли да финансират едно евентуално развитие на IPTV мрежата в България. На този етап IP телевизията не може да бъде предлагана на разумни цени, каза още Въгларов.

За да стартира успешно IPTV мрежата в България трябва да бъде натрупана критична маса от потребители - около 10 хиляди души. На първо време единственият начин, по който те могат да бъдат привлечени, е с предлагането на качествена услуга, а не с „готини” функции, като HDTV, видеочат и пийпълметрия, заяви още Въгларов. По думите му привличането на клиенти може да стане чрез предприемането на малки и прости стъпки, като напреимер предлагането на пазара на базов пакет от 60 програми.

В момента в страната все още липсва ясна регулация, касаеща IP телевизията. Този факт е добър за потенциалното развитие на пазара, завърши Вългаров.

Сред услугите, които предлага IPTV технологията, е възможността за организиране на "риалити програми" с участието на зрителя. Това обясни Евелин Стоев, анализатор от IDC България. По думите му подобни програми се радват на голяма популярност в Италия и Франция.

Сред останалите преимущества на услугата също са възможността за организиране на виртуални клубове по интереси, както и предоставянето на възможността за завързване на нови запознанства. Тези функции се радват на голяма популярност в момента в САЩ, каза още Стоев. Технологията позволява ъплоудване на лична музика и снимки в определени канали и разглеждането им.
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 01.12   1145 г. – Започва Вторият кръстоносен поход. 1347 г. – Българският цар Иван Александър се жени за еврейката Сара, която приема свето кръщение и християнското...