С поглед към бъдещето*

26.08.2009 | 17:41
по статията работи:
Пътят към съживяването на пазара на търговски обекти и офиси
С поглед към бъдещето*

Фактът, че в момента пазарът на търговски обекти и офиси в България се определя от наемателите, би трябвало да се осъзнае от представителите на бизнеса, но особено важни за съживяването на инвестициите в този пазар са амбицията и желанието на българските бизнесмени да работят и да се развиват в условията на икономическа рецесия и въпреки мрачните прогнози, разпространявани от медиите.

Подобно на пазара на жилищни имоти в столицата, пазарът на търговски имоти също започва да се оживява в значителна степен; според нас обаче основната разлика се изразява в това, че състоянието на пазара на офиси и търговски обекти в голяма степен зависи от самосъзнанието и визията на хората в този бизнес, които трябва да взимат активно участие в стабилизирането му.

business_centre_belissimo_640

Бизнес център "Белисимо" на бул. "България" в столицата. Снимка: Myhome.bg

Разбира се, едни имоти ще се реализират много по-добре от други - да не забравяме, че наемателите имат последната дума, и така ще бъде още дълго време.

Офиси - Световната икономическа рецесия засегна пазара на офис помещения в столицата; на пръсти се броят фирмите, планиращи разширяване на площта си. Размерът на наемите намалява, а компаниите се консолидират, за да увеличат ефективността си и да ограничат разходите си. Има пренасищане на пазара с новопостроени офис сгради, както в централните части, така и в предградията на София, а очакванията са предлагането да се увеличи още повече през следващата година, като значителен пазарен дял се заема от сгради клас А.mall_of_sofia3_640_01

Райони с пренасищане от нови офис сгради са бул. "България", "Младост 4", в това число Бизнес паркът, околовръстният път и бул. "Цариградско шосе", като последният все още си остава изключително привлекателен за инвестиране в офис сгради в столицата. Предстои завършването на няколко нови проекта: Център "Софийско летище" (Аерогара София), "Хермес парк" и "Мегапарк" (по бул. "Цариградско шосе").

Прогнозата за офис площите за 2009 г. е, че краткосрочните договори с по-гъвкави условия ще имат превес, а по-малките и по-евтините офиси в близост до удобен транспорт ще бъдат на първо място по търсене.

Търговски обекти - Въпреки че при моловете се забелязва спад в размера на наемите, те все още са печеливши. В София има три действащи мола: "София Мол" (на снимката вдясно; автор: Myhome.bg), "Сити Център София" и "Скай Сити Мол". Цените на наемите за първото полугодие на 2009 г. са средно 40 евро/кв. м. и варират между 15-65 евро/кв. м. при най-скъпите обекти в зависимост от марката и разположението на магазина. Това представлява 15% спад в размера на наемите в сравнение с второто полугодие на 2008 г., а договорите за отдаване под наем се сключват за период от минимум 3 години.

maria_luiza_shopping_st_480В процес на изграждане са още 4 търговски центъра в София: Център "Карфур" - бул. "Цариградско шосе", Център "Сердика" - бул. "Ситняково", Мол "България" - бул. "България" и "Европа парк" - на булевардите "Цар Борис III" и "Академик Гешов".

Главните улици в София също не са пощадени от кризата - празни магазини могат да се видят както на бул. "Витоша", така и на бул. "Ал.Стамболийски", бул. "Мария Луиза" (на снимката вляво; aвтор: Myhome.bg) и други централни търговски локации. Наемателите най-често са: магазини за облекло, обувки и модни аксесоари; ресторанти; заведения за бързо хранене; обекти за обществени услуги - като пътнически агенции, обменни бюра, козметични салони и др. Договорите се преразглеждат, наемателите настояват за сваляне на цените на наемите и за подобряване на състоянието на обектите. В сравнение с второто полугодие на 2008 г. наемите са паднали с 30%.

Второ полугодие на 2008
(размер на наемите за търговски обекти/кв.м.)

Първо полугодие на 2009
(размер на наемите за търговски обекти/кв.м.)

Бул. Витоша – 130 евро

Ул. Раковски – 80 евро

Ул. Граф Игнатиев – 110 евро

Бул. Александър Стамболийски – 60 евро

Бул. Витоша – 80-90 евро

Ул. Раковски – 55 евро

Ул. Граф Игнатиев – 70 евро

Бул. Александър Стамболийски – 40 евро и надолу

Според прогнозите на Myhome.bg може да се очаква намаляване на темповете на наемане/отдаване под наем на търговски площи; ще се сключват краткосрочни договори с по-гъвкави условия, а наемателите ще определят правилата поне до края на 2010 г. Разбира се, винаги трябва да сме предпазливи в очакванията си за бъдещето.

Неотдавна Питър Бишоп - заместник главен изпълнителен директор на Лондонската търговска камара - посочи в интервю по CNBC, че Камарата призовава представителите на бизнес средите да обменят идеите си за излизане от рецесията. Британските търговски фирми се насърчават да проучат чуждестранните пазари и да започнат да продават там стоките си.

Ние от Myhome.bg "Живейте в България" вярваме, че страната може да се пребори с икономическия застой именно по този начин. Предприемаческият дух е нещо, което представителите на средния и дребния бизнес в България със сигурност притежават, а чрез Интернет може да се достигне до нови чуждестранни пазари.

България е на последно място по общия брой на търговски обекти на територията си. Този добре известен факт е потенциален стимул както за бъдещото изграждане на подобен род инфраструктура, така и за подема на предприятията от малкия и средния бизнес.

mall_of_sofia2_640

Mall of Sofia. Снимка: Myhome.bg

Като специалисти по маркетинг, постоянно наблюдаващи пазара, не бива да пренебрегваме вероятността в бъдеще цените на наемите да се задържат ниски и поради увеличаването на общия обем на търговската собственост.

Според нас е изключително важно да се подкрепя и наблюдава процесът на разширяване на броя на предприятията от малкия и средния бизнес. Разрастването на тези видове бизнес определено ще има положителен ефект върху съживяването на пазара, а наблюдението на техния подем може да предложи реален "индикатор" за пазара на търговска собственост.

Ние твърдо подкрепяме бизнес начинания, които са новаторски и търсят излаз на чуждестранни пазари. Крайно време е търговците и предприемачите да пуснат в ход въображението си и творческата си инициатива, да не обръщат внимание на мрачните прогнози на медиите относно рецесията, и да се съсредоточат върху реалните възможности на своя бизнес. За да помогнете за съживяването на пазара, инвестирайте във вашия бизнес, работете в областта, която най-добре познавате, и се постарайте да подобрите качеството на продуктите, които произвеждате.

 

my_home__slogan_bg__724

*Статия на партньор на Econ.bg

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...