И при пълна либерализация на пазара КЕВР ще определя цената за бедните

02.12.2022 | 10:25
по статията работи: econ.bg
Социалната тарифа трябва да бъде с 30% по-евтина от стойността на тока, заплащан от останалите потребители
И при пълна либерализация на пазара КЕВР ще определя цената за бедните
Снимка: под лиценза на creative commons

Дори и при пълна либерализация на пазара на електроенергия Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще продължи да определя регулираната цена за енергийно бедните потребители. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов по време на конференция "Енергийният преход в България - анализи и перспективи", която се провежда в Националния дом на науката и техниката. По думите му КЕВР ще бъде органът, който ще определя тяхната социална тарифа.

Когато се говори за мерки по отношение на "енергийно бедни потребители", те са в два сегмента - финансови и нефинансови. Финансовата мярка е една-единствена и тя е приета със съгласието на ЕК. Тарифата трябва да бъде 70 процента от реалната стойност на електроенергията, заплащана от останалите потребители, т.е. да се постигне намаление с 30 на сто. Според Иванов това трябва да бъде временна мярка в рамките на 5 г. Освен това тази мярка е ограничена по стойност до 100 киловатчаса месечно на домакинство, което ползва услугите на централно топлоснабдяване или природен газ за подгряване на вода за битови нужди, и 150 киловатчаса за месец за домакинство, ползващо електрически бойлер за топла вода. Това са ниски стойности, но се касае за подпомагане на тези домакинства, а не изцяло за плащане на потребяваната от тях електрическа енергия.

ЕС ще даде съгласие за пълна либерализация на пазара тогава, когато въпросът за "енергийно уязвимите потребители" намери своето решение, изтъкна Иванов. Той уточни, че критериите за "енергийно уязвими потребители" са три: по доход, по възраст и по здравословни причини. Първата категория са лицата, изпаднали в енергийна бедност. Основната концепция за дефиниране на енергийната бедност би трябвало да бъде от дохода на домакинството да се извадят разходите за енергия, необходима за постигане на температура от 20 градуса в дома. Ако оставащият разполагаем доход на човек е под линията на бедност - 413 лв. (504 лв. от 2023 г.), домакинството е енергийно бедно. КЕВР ще определя тяхната социална тарифа. За уязвими потребители по здравословни причини важи забраната за спиране на електроенергията, захранваща животоподдържаща апаратура. За възрастовата категория уязвими потребители - това са лица над 70-годишна възраст, живеещи сами, трудноподвижни, с 90 на сто намалена работоспособност, с пенсия до линията на бедност. При тях е необходимо отсрочване на спирането на електроснабдяването през зимния период за 30 дни след крайната дата за заплащане.

Понастоящем КЕВР определя регулирани цени за всички битови потребители. Съгласно Закона за енергетиката цените трябва да останат регулирани до края на 2025 г. При подготовката на Плана за възстановяване и устойчивост, който беше внесен в ЕК от последното редовно правителство на Кирил Петков, бяха заложени срокове и цели, които са непостижими, добави Иванов. Той даде пример, че до края на 2022 г. трябва да бъде премахната фигурата на "обществен доставчик" и крайните снабдители трябва да купуват електрическата енергия за крайните потребители от енергийната борса. Това би довело до неблагоприятни резултати, смята председателят на КЕВР. Поради това преди месец настоящото Народно събрание прие решение, че регулираните цени за бита остават до края на 2025 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...
Полезно от Мрежата
7sport.net